Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Doina Cornea împlinește astăzi 88 de ani

doina_cornea.jpg

Sursa imaginii: 
Observator Cultural

Cunoscuta disidentă anticomunistă Doina Cornea împlinește astăzi 88 de ani. Locuieşte şi acum la Cluj, în aceeaşi casă în care Securitatea o ţinea sub supravheghere şi în arest la domiciliu, pentru opiniile ei, difuzate şi pe calea undelor, la Radio Europa Liberă. Care este povestea şi exemplul vieţii Doinei Cornea aflaţi din rubrica Pagina de istorie.

S-a născut la Braşov, în 30 mai 1929. A venit la Cluj la facultate, unde a şi rămas, după absolvire. A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai, de unde a fost destituită pentru opiniile sale anticomuniste. Publicistă, traducătoare, dascăl, şi opozant al regimului comunist, Doina Cornea a rămas în conştiinţa românească drept un simbol al luptei împotriva regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu.

Într-o vreme în care teroarea regimului comunist reuşise să amuţească mai toate vocile şi nemulţumirile, de la muncitori, la intelectuali, o femeie plăpândă, cu o voce pe măsură, îndrăznea să spună ce gândeşte şi să arate că viaţa construită de comunişti pentru popor nu era atât de roz pe cât era clamată. Împreună cu fiul său, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii revoltaţi la Brașov în noiembrie 1987. Şi-a făcut auzită vocea prin cele peste 30 de texte pe care a reuşit, prin intermediul familiei şi prietenilor, să le trimită peste hotare, la Radio Europa Liberă. Prin mesajele şi protestele ei, Doina Cornea a făcut cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România comunistă. Doina Cornea crede că a reuşit să trezească şi conştiinţa românilor care îşi duceau viaţa sub teroarea comunistă, după cum spunea într-un interviu acordat Televiziunii Române.

Eu am această credinţă, că n-am luptat degeaba şi când am pornit lupta mea împotriva acestei distrugeri a oamenilor în comunism, mi-am zis aşa: dacă cinci oameni o să-i aduc să gândească corect, este un lucru câştigat. Pentru că binele, gândirea corectă, este minoritară în lumea noastră. Nu gândeşte majoritatea bine”, a spus Doina Cornea.

După schimbarea regimului politic din 1989, Doina Cornea a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului. Ea s-a numărat printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile, printre care şi Grupul de Dialog Social.

Universitatea Liberă din Bruxelles i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. În anul 2000, statul român i-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce. A fost distinsă de două ori de statul francez, cu „Legiunea de Onoare” în grad de ofiţer şi în grad de comandor. Regele Mihai I a decorat-o pe Doina Cornea cu Crucea Casei Regale a României, pentru promovarea unui spirit de libertate si demnitate, iar  Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului Sfântul Papă Silvestru.

 

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Pagina de istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 

 
Pagina de istorie din 30 mai 2017