
Cultură
Pagina de istorie: De unde vine expresia “Statul sunt eu!”
louis_xiv_0.jpg

Ludovic al XIV-lea, rege al Franței și al Navarei, cunoscut drept Regele-Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand), s-a născut în 1638 și a primit la naștere numele Louis-Dieudonné adică "dar de la Dumnezeu", pentru că a venit pe lume după 23 de ani în care părinții săi, Ludovic al XIII-lea și Ana de Austria, nu avuseseră niciun copil.
Ludovic al XIV-lea i-a succedat tatălui său când avea doar 5 ani. Până a crescut, Franța a fost condusă de consiliul de regență, din care făcea parte și mama sa, regina Ana de Austria, dar şi prim-ministrul Franţei, cardinalul Mazarin. Când a împlinit 13 ani, Adunarea Stărilor Generale, adică parlamentul francez, l-a declarat pe rege major. De abia trei ani mai târziu, când regele avea 16 ani, a fost, efectiv, încoronat, în 7 iunie 1654. A domnit 72 de ani, una dintre cele mai lungi domnii a unui rege.
Din 1661 și până în 1715, Ludovic al XIV-lea a condus regatul fără prim-ministru. De fapt, regele a fost propriul său prim-ministru și a guvernat cu ajutorul a doar câțiva miniștri aleși, fără să se bazeze prea mult pe Parlament. El a deținut puterea absolută, de unde vine şi expresia atribuită Regelui Soare: Statul sunt eu!
Regele a avut cinci copii cu soția sa, Maria Tereza a Spaniei şi mai mulţi copii nelegitimi. Toți cei cinci copii legitimi ai săi au murit înaintea sa, astfel că la moartea lui Ludovic al XIV-lea, i-a urmat la tron ducele de Anjou, un strănepot în vârstă de 5 ani.
Ludovic al XIV-lea a introdus, la curtea de la Versailles, un ceremonial fastuos, iar eticheta stabilită era respectată cu stricteţe. Tot el a amenajat Versailles-ul în stilul său caracteristic, plin de lux.
Domnia lui Ludovic al XIV-lea a reprezentat și o perioadă de înflorire economică şi culturală. În perioada domniei sale, literatura franceză înflorește prin operele clasice ale lui Molière, Racine și La Fontaine.
Napoleon spunea despre Ludovic al XIV-lea că a fost nu doar un mare rege, dar și singurul rege al Franței care să merite titlul de monarh. Filosoful german Leibniz îl considera unul dintre cei mai mari regi din toate timpurile, iar Voltaire spunea despre anii domniei sale că au reprezentat o epocă etern memorabilă, "Marele Secol" al Franței.
Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie, pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie