Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a urcat pe tronul României Carol al II-lea

carol_mihai.jpg

Regele Carol al II-lea și Principele Moștenitor Mihai I la sărbătoarea Paștelui – anii 1930
Image source: 
bucurestiivechisinoi.ro

Astăzi se împlinesc 87 de ani de când Parlamentul României l-a proclamat pe Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României sub numele de Carol al II-lea. Istoria celui de-al treilea rege al românilor din dinastia de Hohenzolern a fost una zbuciumată și vă invităm să o aflaţi din rubrica Pagina de istorie.

8 iunie 1930 a avut conotaţia unei zile naţionale şi era sărbătorită ca atare. A fost ziua în care Prinţul Carol a devenit rege, deşi cu cinci ani înainte, în 1925 renunţase la toate drepturile la Tronul României şi plecase în Franţa, împreună cu iubita sa, Elena Lupescu.

La moartea tatălui său, Regele Ferdinand, pe tronul României a urcat fiul lui Carol, Regele Mihai, care în 1927 avea doar şase ani. Din cauza vârstei fragede a monarhului, România a fost condusă, atunci, de un consiliu de regenţă, format, iniţial, din Principele Nicolae, unchiul Regelui Mihai, Patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, jurist şi om politic, preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie.

Însă contextul economic şi politic al vremii a făcut ca această regenţă să nu aibă rezultate strălucite. Din exil, Carol dădea semne de interes faţă de Tronul la care renunţase. În urma unei intense campanii susţinute atât din interior, cât şi din exterior, Carol s-a reîntors în ţară în 6 iunie 1930, iar în 8 iunie Parlamentul României l-a proclamat Rege. Carol al II-lea şi-a detronat propriul fiu, pentru care a creat titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

Unii dintre istorici consideră că a fost regele cu cele mai mari calităţi, dar şi cu cele mai mari defecte şi că a avut o domnie strălucită, până când locul Regelui Culturii a fost luat... de cultul regelui.

Carol al II-lea a ales să conducă în mod discreţionar, în ultimii doi ani de domnie. În februarie 1938, a dizolvat Parlamentul şi a instituit un regim de autoritate monarhică. A dizolvat partidele politice şi a înfiinţat partidul unic, Frontul Renaşterii Naţionale. După pierderea Barasabiei şi Bucovinei, dar şi a Transilvaniei de Nord şi a Cadrilaterului, într-un context istoric aproape imposibil, Carol al II-lea abdică şi pleacă în exil în 6 septembrie 1940.

A murit la Estoril, în Portugalia, în 1953, la vârsta de cincizeci şi nouă de ani, iar rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în România în 2003, la Curtea de Argeş.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie