Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cine a fost Constantin I. Nottara

notara.jpg

Bustul marelui actor din curtea Casei memoriale din Bulevardul Dacia, București
Image source: 
metropotam.ro

Acum 158 de ani se năștea, la București, cel ce avea să devină marele actor român Constantin Nottara. El a marcat decisiv evoluția teatrului românesc, pe care l-a racordat la evoluțiile culturale din occident. Constantin Nottara a devenit o legendă, încă din timpul vieții. Aflați mai multe din rubrica Pagina de istorie.

Constantin Nottara a fost produsul școlilor de teatru română și franceză. El a fost atras de teatru de mic și și-a dedicat întreaga viață acestei pasiuni, chiar dacă, pentru aceasta, a înfruntat greutăți materiale considerabile.

La 16 ani, râmâne orfan de ambii părinţi, fiind lăsat în grija unui unchi. Joacă prin vechile grădini bucureştene în spectacole de teatru. În 1876, este admis la clasa profesorului Ștefan Vellescu. Era, în acelaşi timp, elev la Liceul Sf. Sava din Bucureşti şi student la Conservator. Era tânăr, prezentabil și elegant. Atrăgea atenţia prin chipul său interesant.

După ce a început să lucreze la Teatrul Național, comitetul de conducere l-a trimis la Paris, la specializare, iar școala franceză de interpretare îl cucereşte pe tânărul actor, pe care îl puteți auzi recitând Viața la țară, de Alexandu Depărățeanu, într-o înregistrare păstrată de radioul public.

În 1893 devine profesor la Conservatorul de Muzică şi Declamaţie din Bucureşti. Nottara a predat arta teatrală timp de 33 de ani. A format generaţii întregi de actori, printre care Tony Bulandra, Constantin Tănase, Lucia Sturdza Bulandra şi mulţi alţii.

A activat ca director de scenă la Teatrul Naţional din Bucureşti. A luptat pentru drepturile actorului. Cariera lui se confundă cu istoria primei scene a Bucureştiului.

Peste 60 de dramaturgi români, printre care Alecsandri, Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea sau Eftimie Murgu şi-au văzut personajele operelor interpretate pe scenă de Nottara.

În 60 de ani de teatru, a interpretat peste 800 de roluri. Nottara a rămas legat de teatru pentru totdeauna jertfindu-şi toate bunurile pământeşti, scrie Ziarul Metropolis despre marele actor român. A trăit toată viața sa în locuințe închiriate. Colegii și elevii săi au pus mână de la mână și i-au cumpărat lui Nottara o casă, pe actualul bulevard Dacia.

Marele actor a locuit în casă în ultima parte a vieţii, bolnav fiind, alături de fiul său, compozitorul Constantin C. Nottara, şi soţia sa, Ana. A murit în noaptea de 16 spre 17 octombrie 1935, la 76 de ani. Teatrul din b-dul Magheru poartă și azi numele lui „Constantin I. Nottara”.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie