Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Insula niponă interzisă femeilor a fost inclusă pe lista UNESCO

UNESCO a înscris de curând, în patrimoniul mondial insula niponă Okinoshima. Comitetul pentru Patrimoniu Mondial al UNESCO a luat această decizie într-o şedinţă care a avut loc la Cracovia, în Polonia. Aflaţi povestea insulei japoneze Okinoshima, pe care pot călca doar bărbaţii, din Pagina de istorie.

Insula Okinoshima, unul dintre cele mai sacre locuri ale Japoniei, reprezintă o "valoare universală excepțională" pentru umanitate. Okinoshima a devenit cel de-al 17-lea sit nipon inclus pe lista UNESCO.

Însă care este povestea micii insule care poate fi vizitată o singură zi pe an, la data de 27 mai? Şi nu oricine poate ajunge pe insulă. Numărul vizitatorilor este limitat la 200 de bărbați care în prealabil trebuie să practice o abluțiune, adică o spălare rituală pentru purificare, în apa mării.

În restul timpului pe insulă trăiesc doar preoţi șintoişti. Când vizitatorii pleacă, nu pot lua nimic cu ei și nu trebuie să vorbească despre călătorie. Data de 27 mai, când insula este deschisă publicului masculin este cea în care sunt comemoraţi soldaţii japonezi şi ruşi care au murit în luptă în Marea Japoniei, în 1905.

Okinoshima, care se află în largul coastei celei mai sudice insule din Japonia, este locul a trei mici morminte sacre Shinto, care constituie Muntele Sanctuarului Munakata.

Pe insula Okinoshima există un tezaur de peste 80.000 de ofrande făcute zeilor Shinto, de la margele la sabii şi oglinzi, considerate tezaur naţional.

Apele din jurul insulei au fost o importantă cale comercială pentru Japonia spre China și Peninsula Coreeană, între secolele IV și IX.

Motivul pentru care accesul femeilor pe insulă este interzis este legat de credinţa impurităţii femeilor. În plus, călătoria pe mare era considerată periculoasă, iar bărbații au vrut să protejeze purtătorii de copii.

Japonezii se tem că după includerea insulei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, vor fi mulţi care vor dori să o viziteze, fie bărbaţi sau femei, în ciuda interdicţiilor rituale.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie