Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ce înseamnă Căderea Bastiliei pentru francezi

bastille_wiki.jpg

Căderea Bastiliei
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Francezii serbează azi Ziua Națională. Dar care este semnificaţia istorică a acestei zile? 14 iulie este ziua în care revoluționarii parizieni au dărâmat Bastilia, o fortăreață care devenise simbolul absolutismului regal.

Importanța simbolică a zilei de 14 iulie este una covârșitoare. Ea marchează victoria concepției potrivit căreia suveranitatea aparține națiunii, nu unei persoane care a primit-o prin drept divin.

Însă ce s-a întâmplat cu adevărat în 14 iulie 1789?

În zorii zilei, parizienii s-au revoltat împotriva regimului absolutist al Regelui Ludovic al XVI-lea. Au atacat Hotel des Invalides și și-au procurat arme. Pentru că se temeau de o confruntare cu trupele care îi rămăseseră loiale Regelui, revoluționarii au decis să atace Bastilia.

Fortăreața din Paris avea o dublă funcționalitate. Pe de o parte, era un important depozit de arme. Pe de alta, era o temută închisoare. Revoluționarii au atacat inițial Bastilia pentru a face rost de arme. L-au capturat și ucis pe comandantul fortăreței, iar micuța garnizoană s-a predat revoluționarilor. Aceștia au capturat peste 30.000 de puști, 12 tunuri și muniția aferentă. În temnița fortăreței se aflau doar șapte deținuți, care au fost eliberați.

Pentru că Bastilia putea servi drept punct întărit trupelor fidele regelui, iar revoluționarii nu aveau instrucția militară potrivită pentru a o apăra în caz de asediu, Bastilia a fost dărâmată, iar demolarea a început o zi mai târziu, în 15 iulie.

Unele dintre pietrele fortăreței au fost vândute ca suvenir, dar cele mai multe au fost utilizate pentru construirea unui nou pod peste Sena, Pont de la Concorde.

Regele Ludovic al XVI-lea a încercat să evite cu orice preț un război civil și a ordonat trupelor care îi erau loiale să reintre în cazărmi. De aceea, căderea Bastiliei a fost reinterpretată în sens simbolic. Dintr-un atac al revoluționarilor asupra unui depozit de armament, evenimentul din 14 iulie a devenit un simbol al victoriei libertății împotriva tiraniei.

Din 1880, ziua căderii Bastiliei a fost proclamată drept Zi Națională a Franței. Astăzi, 14 iulie este simbolul atașamentului francezilor față de libertate și al hotărârii lor de a apăra acest ideal, chiar cu prețul sacrificiului suprem. 

 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie