Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Louis de Funès - un maestru al comediei care a rezistat testului timpului

19cbf1112b760251fdacdf847c0f7129.jpg

Louis De Funes
Sursa imaginii: 
Pinterest.com

Sărbătorit astăzi, actorul francez, născut pe 31 iulie 1914, este unul dintre maeştrii comediei care au rezistat testului timpului, comentează la RFI, criticul de film Irina Margareta Nistor. Ea a explicat ce anume individualizează filmele în care Louis de Funes juca.

Louis de Funès s-a bucurat de un succes considerabil, care l-a adus în vârful actorilor de comedie. Majoritatea filmelor sale au avut succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), iar felul unic al lui Funès de a interpreta prin grimasele şi expresii faciale exagerate au devenit marca unui tip de comedie pe cât de bufă, pe atât de subtilă.

Părinţii săi, Carlos Luis de Funès de Galarza (de profesie avocat) şi Leonor Soto Reguera, s-au mutat din Sevilla,Spania , în Franţa în anul 1904, după ce familiile lor s-au opus căsătoriei. Louis s-a născut la Courbevoie, o suburbie a Parisului. După ce şi-a terminat studiile la Paris, el nu a avut succes înaintea carierei de actor, fiind mereu concediat din posturi modeste.

A devenit pianist şi a cântat în localuri, talentul său muzical fiind evidenţiat mai târziu în filme precum Le Corniaud şi Marele restaurant 

De Funès şi-a început cariera de artist în piese de teatru  în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar şi în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma apariţiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca Ah! Les belles bacchantesşi Le Mouton à cinq pattes („Mielul cu cinci picioare”). A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil (în La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală) şi Le Corniaud (Prostănacul)) şi Jean Gabin (în Le Tatoué şi Le Gentleman d'Epsom). Ajuns la vârsta de 49 de ani, popularitatea i-a ajuns la apogeu în urma succesului imens al filmului Jandarmul din Saint-Tropez. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997,Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franţa.

În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credinţă şi un temperament incontrolabil. Alături de statura mică şi contorsiunile faciale această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor şi bine dispus.

Sărbătorit astăzi actorul francez născut pe 31 iulie 1914, este unul dintre maeştrii comediei care au rezistat testului timpului, comentează la RFI, criticul de film Irina Margareta Nistor. Ea a explicat ce anume individualizează filmele în care Luis de Funes juca: