Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Artă şi cultură în mediul rural: colonia artiştilor de la Viişoara

viisoara1.jpg

Image source: 
Matei Vișniec / RFI

Artistul este perturbator profesionist de monotonie, de gîndire dogmatică şi de normalitate insipidă. Este ceea ce a constatat colegul nostru Matei Vişniec în satul Viişoara (fost Hundorf), sat situat între Sighişoara şi Mediaş, unde la initiaţiva unui om pasionat, Maria Morar, timp de două săptămîni, un grup de artişti s-a infiltrat în cotidianul comunităţii rurale încercînd să-i capteze ritmul şi frumuseţea.

Pentru turistul care trece prin Viişoara satul apare ca un fel de paradis aflat în primejdie. Casele în stil săsesc impresionează prin patina, echilibrul formelor şi gustul desăvîrşit al faţadelor. Chiar şi din casele  aflate într-o stare avansată de degradare şi care trădează abandondarea pare că emană un fel de poezie.

Simboluri religioase, o mare varietate de elemente decorative precum şi unele semne misterioase se succed de la o casă la alta ca şi cum ar compune o suită de mesaje etalate pe tot satul. Majoritatea uliţelor nu sunt nici asfaltate şi nici pietruite, ceea ce constituie un fel de dar nepreţuit pentru amatorii de autenticitate.

Munca celor şapte artişti se va concretiza într-un album, dar ceea ce au creat ei la Viişoara – Hundorf a putut fi admirat şi în cadrul unei expoziţii efemere de o zi amenajată în aer liber în jurul bisericii evanghelice din sat.

Matei Vişniec s-a aflat acolo sîmbata 19 august şi a stat de vorbă cu iniţiatoarea acestei “colonii de artişti”, Maria Morar, precum şi cu doi dintre participanţii la tabăra de creaţie.       

Mai multe detalii pe site-ul:

http://www.zi-de-zi.ro/2017/08/16/colonia-artistilor-acasa-la-hundorf-ex...

https://acasalahundorf.wordpress.com/

Artă şi cultură în mediul rural: colonia artiştilor de la Viişoara - Hundorf