Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UNITER solicită repunerea Dorinei Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon

Senatul UNITER solicită primarului general al Capitalei Gabriela Firea, repunerea Dorinei Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon. Instituția de cultură invocă meritele artistice și manageriale ale actriței, care se află în slujba Teatrului Giulești-Odeon încă din 1969.

În scrisoarea remisă către redacția RFI se aduce în discuție activitatea managerială a doamnei Dorina Lazăr,c are potrivit UNITER “a reflectat, an de an, în calitatea repertoriului și a performanțelor artistice ale colectivului teatral, în interesul și aprecierile criticii de specialitate, dar, mai ales, ale numerosului public ce a frecventat și frecventează Teatrul Odeon, precum și în evaluările, anuale, ale rezultatelor sale manageriale".

În același document UNITER subliniază și "anvergura meritelor artistice și manageriale ale doamnei Dorina Lazăr — Premiul UNITER pentru întreaga activitate în anul 2008, Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, decorație obținută în anul 2000, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor din Franța din 2012, precum și Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, Secțiunea Artele Spectacolului în anul 2009".

"Toate aceste fapte și argumente — artistice, manageriale, instituționale și legale — sunt temeiul pentru care Senatul UNITER, în unanimitate, vă solicită, stimată doamnă primar general, să anulați Dispoziția nr. 1181 din 24 august 2017, prin care ați decis încetarea Contractului de management nr. 41 din 18 decembrie 2015 și să repuneți pe doamna Dorina Lazăr în funcția de director al Teatrului Odeon", se mai arată în scrisoare, semnată de președintele UNITER, Ion Caramitru, și de membrii Senatului Uniunii Teatrale din România.

Primăria Municipiului București a anunțat miercurea trecută că începând din 30 august 2017 "doamnei Teodora Lazăr îi încetează contractul de management la Teatrul Odeon ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale". "Măsura a fost luată în baza raportului Corpului de control al primarului general, care a vizat, printre altele, verificarea aspectelor organizatorice, financiare și respectarea legalității privind încheierea și derularea contractelor comerciale", preciza PMB.

Conducerea interimară a Teatrului Odeon este asigurată de Cristian Șofron, până la organizarea unui concurs de ocupare a funcției.