Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Bătălia de la Dealul Spirii, cea mai glorioasă înfrângere

zaganescu_pompieri.jpg

Căpitanul Pavel Zăgănescu, comandantul detașamentului de pompieri care a luptat cu turcii în bătălia de la Dealul Spirii, la 13 septembrie 1848
Image source: 
adevărul.ro

Astăzi se împlinesc 169 de ani de când un detaşament de 166 pompieri militari români condus de căpitanul Pavel Zăgănescu, s-a implicat eroic în bătălia din Dealul Spirii, împotriva unei armate de peste 6000 de ieniceri, care încerca să pună capăt Revoluţiei de la 1848 de la Bucureşti.

Anul 1848 a adus un lanţ de revoluţii care s-a răspândit pe aproape întreg continentul european. Una dintre acestea a fost revoluţia din Ţara Românească, care a izbucnit în iunie. În mod paradoxal, revoluţia paşoptistă dn Ţara Românească nu era îndreptată împotriva puterii suzerane a Imperiului Otomoan, ci împotriva protectoratului rusesc, pe care Curtea din Sankt Petersburg îl folosea pentru a înăbuşi orice încercare de a reforma sistemul de guvernare sau de administrare din principatele Moldova şi Ţara Românească. Prin Tratatul de la Adrianopol, Imperiul Otoman oferise Rusiei posibilitatea de a se amesteca în trebuirle interne ale celor două state româneşti.

După izbucnirea Revoluţiei de la 1848, guvernul revoluţionar instalat la Bucureşti a încercat să menţină raporturi bune cu Poarta Otomană, dar a provocat schimbări interne care au iritat la maximum Rusia. La început, tactica revoluţionarilor a avut succes, iar otomanii au evitat să intervină la nord de Dunăre, însă, sub presiunea Rusiei, în septembrie 1848, turcii au trimis un corp de armată care să restabilească vechea stare de lucruri la Bucureşti.

Tensiunea crescuse la maximum, iar în 13 septembrie 1848, otomanii se aflau în Dealul Spirii, acolo unde un regiment românesc tocmai primise noile drapele de luptă. O companie de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu mărşaluia spre cazarma din Dealul Spirii, pentru a da onorul drapelului purtat de colegii lor de arme. Cei 166 de pompieri s-au intersectat cu cei 6000 de ieniceri, iar o altercaţie minoră dintre un ofiţer turc şi un român, a fost ca o adevărată scânteie într-un butoi cu pulbere.

Între pompierii români şi militari otomani a izbuncit o adevărată bătălie. Pompierii, care aveau conşiinţa că îşi apără ţara, au dat dovadă de o bravură care i-a uimit pe toţi. În cele din urmă, pompierii bucureşteni au fost înfrânţi, însă eroismul lor i-a transformat într-un adevărat model pentru ostaşii români care, la 1877 au trecut Dunărea pentru a cuceri, pe câmpul de luptă, independenţa României faţă de Imperiul Otoman.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica pagina de istorie din 13 septembrie 2017