Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sunt monumentele istorice din România rentabile economic?

sunt_monumente_istorice_rentabile.jpg

Turişti străini, în curtea Bisericii Stavropoleos din Bucureşti (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Turişti străini, în curtea Bisericii Stavropoleos din Bucureşti (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Peste o mie din cele 30 de mii de monumente istorice din România au fost renovate cu fonduri publice în ultimii 25 de ani. Cifra a fost avansată de Institutul Naţional al Patrimoniului, care a lansat un raport intitulat “Patrimoniul cultural contează pentru Europa”.

Managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, spune la RFI că “problema sistemului nostru public de protecţie a patrimoniului este că până în prezent nu a găsit o formulă eficientă şi aplicabilă de finanţare a monumentelor aflate în proprietate privată. În momentul de faţă, noi, Institutul Naţional al Patrimoniului, lucrăm cu acceptul Ministerului Culturii la realizarea unui nou sistem de finanţare, care să remedieze această scăpare, această discriminare, de fapt şi să putem de acum înainte să alocăm fonduri publice şi pentru restaurarea de monumente aflate în proprietate privată”.

Proprietarii de clădiri monument istoric vor contribui şi ei financiar? “Va exista un sistem de punctare a solicitărilor pe care le vom primi şi în funcţie de scorul obţinut, vor putea fi finanţate integral sau parţial”, explică Ştefan Bâlici.

Sunt biletele de intrare în muzeele din România prea ieftine? „În prezent, muzeele din România sunt accesibile, cu preţuri foarte mici. Nu înseamnă că ne-am aştepta ca muzeele să poată să supravieţuiască din fondurile colectate prin biletele de acces, nu se întâmplă asta nicăieri, dar e important ca aceste fonduri să devină mai consistente şi în acelaşi timp şi vizitatorii să fie cumva responsabilizaţi în raport cu valoarea actului de a vizita un muzeu sau un monument. Nu e un lucru oarecare. El trebuie preţuit în toate sensurile şi simbolic, dar şi financiar”, apreciază Ştefan Bâlici.

Ştefan Bâlici, despre monumentele istorice restaurate
869