Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scriitorul Adonis: civilizaţia musulmană este pe cale de dispariţie

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Adonis, unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi scriitori arabi contemporani, a vorbit la Cluj, la lansarea volumului său „Islamul si violenţa“, publicat în limba română la Editura Humanitas, despre moartea civilizaţiei islamice, despre Al-Qaeda, dar şi despre dreptul de a avea orice religie doreşti. Adonis este invitatul special al Festivalului Internaţional de Carte Transilvania.

'AlīAhmad Sa'īd, după numele său, mai cunoscut lumii literare după pseudonimul său literar, Adonis, a povestit la Cluj cum a crescut la ţară, într-un sat din Siria, fără beneficiile lumii civilizate, cum ar fi electricitatea, maşina sau telefonul. De abia la 13 ani a început să meargă la şcoală. A apucat să înveţe un an la Liceul Francez înainte să fie desfiinţat, apoi a continuat să înveţe singur franceza.

Adonis şi-a lansat la Cluj cartea sa, Islamul și violența. Cartea este un manifest împotriva decăderii culturii sale de origine, pe care s-a văzut nevoit s-o părăsească. Adonis trăieşte astăzi în Franţa, unde este liber să pună în discuţie cu luciditate cauzele crizei din lumea arabă musulmană: violenţa ca trăsătură caracteristică a Coranului; atotputernicia dogmei religioase în ceea ce priveşte treburile statului şi viaţa privată; falsificarea istoriei islamului; anularea subiectivităţii şi creativităţii fiinţei umane într-o civilizaţie a supunerii oarbe şi a imitaţiei. Adonis a spus că lumea arabă încă mai trăieşte în Evul Mediu. Mai mult, el spune că, din cauză că şi-a epuizat creativitatea, cultura islamică ar fi pe cale de dispariţie.

“Dacă ne uităm la stadiul actual al islamlui, putem spune că nu are nimic de prezentat, de dat sau de schimbat în lumea de azi. Deci, nu mai există creativitate, creaţie în islamul actual. Iar o civilizaţie care nu mai are nimic de dat dat, nimic de creat, poate muri”, a spus la Cluj Adonis.

Scriitorul Adonis a adus în discuţie şi problema violenţei care are ca pretext religia. El a spus că religia impusă prin forţă devine o agresiune a drepturilor umane. Mai mult, Adonis a făcut şi o scurtă analiză istorico-geo-poitică, cu privire la apariţia organizaţiilor arabe teroriste.

“Toate ideologiile religioase, cu ar fi Daesh, talibanii sau Al-Qaeda sunt create de europeni şi americani. Pentru a ne ajuta să cream o nouă societate, trebuie fix contrariul. Nu mai putem înţelege situaţia din lumea arabă făcând abstracţie de americani şi europeni”, a mai spus scriitorul arab.

Adonis s-a născut în 1930, într-un sat din vestul Siriei, într-o familie de mici proprietari de pământ, de religie şiită alawită. A studiat dreptul şi filozofia la Universitatea din Damasc. În 1956 a emigrat din Siria în Liban, unde în 1973 a obţinut un doctorat în literatură arabă la Université Saint-Joseph din Beirut. În 1980 a plecat din Liban, din cauza războiului civil, şi de atunci trăieşte în Franţa, la Paris. Criticile la adresa religiei islamice şi a regimului politic sirian i-au atras de-a lungul timpului diverse acuzaţii, persecuţii şi mai multe ameninţări cu moartea. În anul 1995, a fost exclus din Uniunea Scriitorilor Arabi. A primit numeroase premii şi distincţii literare, printre care prestigiosul Premiu Goethe al Oraşului Frankfurt, iar începând din 1998 a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatură.