Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Începutul sfârşitului pentru Antonius şi Cleopatra

actium.jpg

Bătălia de la Actium, pictură de Laureys a Castro, 1672
Sursa imaginii: 
Wikipedia, public domain

Data de 2 octombrie reprezintă începutul sfârșitului pentru una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste din istorie, cea a lui Marcus Antonius și a Cleopatrei. În anul 31 î. Ch., în această zi, a avut loc una dintre cele mai importante bătălii navale din istorie, cea de la Actium, în care Octavianus Augustus a obținut o victorie zdrobitoare.

Pentru mulți dintre istorici, ziua de 2 octombrie, pentru alţi istorici 2 septembrie a anului 31 î. Ch., înseamnă sfârșitul Republicii Romane și începutul Imperiului Roman. La Actium, în Marea Adriatică, s-au înfruntat doi dintre cei mai importanți lideri ai Anchității, amândoi urmași ai lui Iulius Caesar, care făcuseră parte din triumviratul care a condus Roma din anul 44 înainte de Christos, după asasinarea lui Caesar.

De o parte luptau trupele comandate de Marcus Antonius, unul dintre cei mai capabili generali romani, iar de cealaltă parte se aflau trupele comandate de Octavianus Augustus, nepotul lui Caesar. Cei doi au fost cumnați, pentru că Marcus Antonius fusese căsătorit cu Octavia, sora lui Octavianus Augustus. Marcus Antonius s-a recăsătorit cu Cleopatra Ptolemaios, regina Egiptului.

Marcus Antonius, care conducea jumătatea de est a teritoriilor controlate de romani, i-a dăruit Cleopatrei o provincie romană, iar acest lucru i-a oferit lui Octavianus Augustus prilejul să îi declare război rivalului său. Cei doi s-au întâlnit față în față la Actium. Marcus Antonius își stabilise cartierul general în Peloponez și dorea să traverseze Marea Adriatică, pentru a invada Italia.

Octavianus Augustus l-a atacat pe rivalul său și a obținut o victorie zdrobitoare. Armata de uscat a lui Marcus Antonius a trecut de partea lui Octavianus. Marcus Antonius și Cleopatra au reușit să se refugieze în Egipt, unde au fost urmăriți de învingătorul lor. Pentru a nu cădea prizonier, Marcus Antonios s-a sinucis. Cleopatra Ptolemaios a încercat să negocieze cu Octavianus Augustus, însă, în cele din urmă, s-a sinucis și ea. Legenda spune că ar fi fost omorâtă de un șarpe veninos strecurat într-un coș cu fructe.

Însă povestea lui Marcus Antonius și a Cleopatrei a dăinuit peste secole. Zeci de piese de teatru și de filme istorisesc povestea lor. Octavianus Augustus a rămas singurul stăpân al Romei. Deși nu a purtat decât titlul de princeps, el a fost, de fapt, primul împărat roman. Importanța istorică a lui Octavianus Augustus a fost incomparabil mai mare decât cea a lui Marcus Antonius și a Cleopatrei, însă drama lor a emoționat mai profund generațiile care i-au urmat.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Accent pe istorie din 2 octombrie 2017