Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Mungiu: Cea mai mare șansă a noastră este să investim în educație

cristian_mungiu_photo_credit_song_xiangyang.jpg

Regizorul Cristian Mungiu
Sursa imaginii: 
photocredit Song Xiangyang

Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest începe astăzi cu o proiecție de gală a filmului "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", la aniversarea a 10 ani de la obținerea trofeului Palme d'Or. Protagoniștii filmului — actorii Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov și regizorul Cristian Mungiu,  se vor întâlni cu publicul, la ora 19,00, la Cinema Muzeul Țăranului, iar proiecția filmului, remasterizat cu ocazia aniversării, va avea loc de la ora 20,30. Regizorul Cristian Mungiu spune că și-ar dori mulți tineri în sală la proiecția de gală. De altfel, încasările de la proiecția aniversară a filmului "4, 3, 2 ..." vor fi donate Asociației Ovidiu Ro, care militează pentru școlarizarea copiilor de la cele mai fragede vârste. În acest context, Cristian Mungiu declară la RFI că "cea mai mare șansă a noastră este să investim în educație, în așa fel încât în 20-30 de ani de aici încolo să avem un nivel general de înțelegere a situației socio-politice diferit de cel de azi" (AUDIO).

Reporter: Spuneți-mi dacă vă mai încearcă emoții la întâlnirea cu publicul?

Cristian Mungiu: Emoții mă încearcă. Am avut surpriza să constat un lucru. Acum zece ani, bineînțeles, eram în sală și aveam emoțiile mele legate de premiu, iar acum trei zile a trebuit pentru această gală să editez festivitatea de premiere transmisă în direct de Televiziunea Română și în mod foarte straniu am constatat că aveam emoții. Mă întrebam dacă o să mai primesc Palme d' Or și după această emisiune în direct. E foarte interesant să vezi cum trece timpul peste o asemenea emisiune și cu toate emoțiile pe care le aveau Irina Margareta Nistor și profesorul meu de școală, Laurențiu Damian, care comentau în direct. Mi-a făcut mare plăcere să văd că încă sunt viu din moment ce reușesc să mă emoționez la aceste momente și mi-a făcut mare plăcere să ne vedem pe noi cum arătam acum zece ani și să constat că pe majoritatea celor prezenți atunci la festivitate am ajuns la această perioadă de zece ani să-i cunosc personal, cu unii dintre ei am devenit prieteni și sigur m-aș bucura ca diseară să am emoții și referitoare la proiecții. Asta depinde de cine va veni să vadă filmul. Eu mi-aș dori foarte mult să vină să descopere filmul niște oameni mai tineri, niște oameni care nu l-au văzut și care pot să-l vadă acum și să înțeleagă poate altceva decât au citit ei din cărți despre perioada anilor 80-90. Oricine va fi în sală, pentru noi va fi o mare experiență că nu s-a mai văzut filmul acesta demult în public și întotdeauna este o emoție care se adună când îl vezi într-un moment festiv și mai cu seamă cu actorii protagoniști în sală.

Reporter: Am înțeles și că încasările de la proiecția aniversară vor fi donate…

Cristian Mungiu: Încasările vor fi donate și sunt mai multe proiecții care au această destinație. Sunt destul de multe cauze sociale pe care le-am adoptat. Am inclus mai multe proiecții în festival. Cele din seara aceasta vor fi donate Asociației OvidiuRo și nu numai încasările de la film, ci este și un îndemn pentru cei din această seară să facă dacă doresc, dacă pot o mică donație pentru această cauză care este foarte importantă, aceea a educației de la cele mai tinere vârste pentru că vedem și noi cu toții ce se întâmplă în această țară și cred că cea mai mare șansă a noastră este să investim în educație, în așa fel încât în 20-30 de ani de aici încolo să avem un nivel general de înțelegere a situației socio-politice diferit de cel de azi.

Reporter: Aș vrea - pentru că festivalul începe astăzi și durează până pe 22 octombrie, iar dumneavoastră sunteți directorul festivalulu i- să ne spuneți care ar fi punctele de atracție pentru weekend?

Cristian Mungiu: Nu sunt directorul, sunt inițiatorul Festivalului. Suntem o echipă mică și nu avem funcții oficiale. Pentru weekend sunt foarte multe lucruri care se întâmplă, începând cu Q&A-ul pe care îl are în acestă seară însuși câștigătorul Palme d' Or-ului de anul acesta Ruben Östlund, care va interveni prin Skype pentru că nu a putut să fie prezent, după filmul The Square la CinemaPro. Apoi este acestă Gală la care nu știu dacă mai sunt sau nu locuri, dar dacă ar mai fi, ar fi extraordinar să poftim pe toată lumea la Gala de deschidere, la Muzeul Țăranului Român, unde în afară de filmul propriu zis 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, avem o grămadă de surprize în Gala de deschidere – prima pe care o organizăm ale Filmes de Cannes după opt ediții de festival. Apoi în această seară începe și Retrospectiva Béla Tarr, care probabil că este pentru mine cel mai important moment al acestui weekend, în sensul că Béla Tarr vine mâine de la Cluj (astăzi deschide Les Filmes de Cannes la Cluj), vine mâine seară la București să aibă la Cinemateca Eforie un master-class, împreună cu Jean Michel Frodon, un reputat critic francez care vine special pentru asta la București. Béla Tarr este un cineast tranșant, care a anunțat că s-a oprit din făcut filme după The Turin Horse, care a fost la Veneția acum câțiva ani, așa că posibilitatea de a vedea cele mai importante filme ale lui care sunt încă pe peliculă, de a le vedea la Cinemateca Eforie și de a-l asculta mâine seară, este o posibilitate specială la care invit pe toată lumea. Apoi mai avem ceva care începe în acest weekend, și anume focusul pe China. Este foarte interesant de văzut ce se întâmplă când cea mai mare piață din lum,e cum este China, poftește un dublu câștigător de  Palme d' Or - cum e Bille August - să înceapă să lucreze pentru acestă piață, iar produsul se numește The Chinese Widow, la Muzeul Țăranului Român, duminică, și va fi introdus de producătoarea chineză a acestui film.

Reporter: Spuneți-ne dacă sunt producții nișate.

Cristian Mungiu: Organizăm împreună cu Astra Sibiu o secțiune de filme documentare care au fost la Cannes, sunt niște filme extraordinare, dar într-adevăr sunt pentru un public care apreciază așa ceva. Apoi avem Ziua de Aur în care prezentăm filmul lui Wang Bing, un regizor chinez super respectat și care a câștigat Leopard de Aur la Cannes anul acesta. Sunt producții ceva mai dificile, dar foarte rare, cu filme care nu vor veni mai târziu în difuzare. La aceste filme invit în special pe spectatori să asiste, căutându-și programul pe filedefestival.ro, cât mai iute, pentru că s-au vândut deja multe proiecții și sunt multe filme deja epuizate, să-și facă o hartă cu acele filme la care vin invitați și pe care nu le mai pot vedea mai târziu în cinematografe.

Reporter: Deci avem proiecții la CinemaPro, la clubul Muzeului Țăranului Român, la Elvira Popescu, la Cinema Eforie. Dar Les Filmes de Cannes... nu este doar în Capitală.

Cristian Mungiu: Nu este doar în capitală. După Timișoara și Cluj, anul acesta Les Filmes de Cannes se extinde la Iași, Arad, Brașov, Sibiu și Suceava. Sperăm să se extindă mai mult de atât, prin primăvară pe o caravană. Deocamdată, începând de astăzi, este la Brașov și la Cluj. În fiecare din aceste locuri, pe lângă o selecție de filme pe care le avem și la București, există și oaspeți prezenți. Am făcut efortul să facem un program, încât în oricare dintre aceste orașe dacă te duci să vezi filme, să ai cel puțin un regizor sau un actor care vine să-ți vorbească despre filmul pe care l-a adus acolo.

 
Regizorul Cristian Mungiu despre Les Films de Cannes a Bucarest