Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce nu trebuie ratat la Les Films de Cannes..? Recomandările regizorului Cristian Mungiu

lfdcb_2016_photocredit_ionut_dobre.jpg

Cea de-a opta ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest are loc până pe 22 octombrie la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Eforie.
Sursa imaginii: 
photocredit Ionuț Dobre

Regizorii Robin Campillo, Lynne Ramsay, Laurent Cantet, Andrey Zvyagintsev şi Antonio Piazza vor fi prezenţi în Capitală pentru a dialoga cu publicul la proiecţiile care vor avea loc săptămâna aceasta în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Regizorul Cristian Mungiu evidențiază câteva proiecții care nu trebuie ratate.

Reporter: Care ar fi cele mai importante evenimente ale zilei?

Cristian Mungiu: Deocamdată cel mai important eveniment întâmplat peste weekend este că vine Andrei Zvyagintsev, un mare regizor rus contemporan, destul de controversat la el acasă, foarte important în lumea festivalieră.

Reporter: Un regizor premiat cu Premiul juriului la Cannes...

Cristian Mungiu: Și premiat pentru al doilea lui film cu Leul de Aur la Veneția. Un regizor foarte important, nominalizat la Oscar acum doi ani pentru Leviathan, pentru care a trebuit să inventăm o proiecție pentru că a venit în ultima clipă, care este în afara celor patru săli tradiționale, la Cinema Union, miercuri seara, ca să dăm posibilitatea publicului dinB ucurești să aibă și o discuție cu el cât mai consistentă.

Reporter: El este propunerea Rusiei pentru o nominalizare, înțeleg, în acest an la Oscar în altă limbă decât în limba engleză.

Cristian Mungiu: Da, pentru filmul Loveless care a câștigat două premii în acest weekend, când a fost cel mai bun film la BFI London Film Festival, festival foarte prestigios. A mai câștigat și un premiu la un alt festival destul de important în Turcia. E un film foarte pe val și cel mai probabil va fi cel puțin pe lista scurtă de Oscaruri.

Reporter: Va fi o proiectție a acestui film miercuri?

Cristian Mungiu: Va fi o proiecție a acestui film miercuri seara, de la ora 9, dacă nu mă înșel, la Cinemateca Union, dar e bine să verificăm pe filmedefestival.ro și cel mai probabil proiecția va fi urmată, cred că asta ajunge în jur de ora 11, de un Q&A și cu o discuție mai lungă cu Andrei Zvyagintsev. Astăzi ajunge în București Robin Campillo, căștigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, care de data aceasta reprezintă Franța la Oscarul din acest an "120 battements par minute". Probabil știți, este filmul francez care a fost considerat până în ultima clipă favoritul la Palme d'Or anul acesta. Până la urmă s-a mulțumit cu Grand Priz-ul. Este un film care a început de curând în Franța și a reușit să adune numere record de spectatori.

Reporter: Spuneți-ne, dacă ar fi să ne îndreptați către cele mai interesante momente de festival astăzi,ce ati recomanda?

Cristian Mungiu: În seara aceasta avem foarte multe filme premiate, este o zi destul de specială. Avem "Loveless-ul" lui Zvyagintsev, avem "120 de bătăi pe minut", dar mai interesant pentru spectatori, pentru că aceste filme s-ar putea să ajungă în distribuție mai târziu, la fel de interesant este un film iranian "A Man of Integrity", care a luat premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Un Certain Regard, filmul care este programat astăzi la Elvira Popescu, de la ora 8 și jumătate. Regizorul are în momentul de față niște probleme cu autoritățile din țara lui, dar mai important este că este un premiu important pentru noi, este un premiu care de-a lungul anilor l-au luat Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, e o secțiune în care autorii filmelor mai deosebite, mai puternice, mai puțin convenționale sunt programați la Cannes și ne bucură că avem acest film în această seară. Este unul din filmele pe care probabil nu le puteți vedea mai târziu în săli, așa că este profitat și nu în ultimul rând aș mai menționa foarte pe scurt filmul Vânătoare. Din două motive o dată pentru că este un film destul de atipit, este un film de școală al unei studente românce la o școală din Germania. Pe lângă că este un film interesant și puternic, putem să vedem un pic diferența de opinie, de așezare, de poziționare referitoare la cum trebuie să arate cinema-ul pentru un student care face în altă parte față de cel care studiază filmul în România. În același timp este o proiecție cu un scop umanitar. Cine vrea să susțină această cauză este poftit la acest film astăzi. Este o proiecție ale cărei încasări vor fi donate către o asociație de drepturile animalelor și în special a câinilor. Această doamnă care are asociația va fi prezentă la film în această seară, alături de regizoară și vă poate da mai multe detalii. Să nu uităm că aceste donații nu sunt legate doar de încasările filmelor.