Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mungiu, la RFI: Mulțumesc Franței, dar îmi doresc ca o parte din apreciere să fie și de la concetățenii mei

cristian_mungiu_photo_credit_song_xiangyang.jpg

Regizorul Cristian Mungiu
Sursa imaginii: 
photocredit Song Xiangyang

Regizorul Cristian Mungiu a primit, joi, din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare. E vorba de  cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză instituită în anul 1802. Într-un interviu acordat RFI, regizorul român spune că Franța a avut un rol decisiv în viața lui; el reclamă totodată recunoașterea insuficientă de care beneficiază filmele românești în România.

„Această decorare încununează un parcurs foarte bogat şi profund legat de Franţa, fie prin multiplele recunoaşteri pe care le-aţi primit la Festivalul de Film de la Cannes, cât şi prin coproducţiile dumneavoastră cu Franţa, în calitate de regizor sau producător. Fără putinţă de tăgadă, faceţi parte din peisajul cinematografic francez.”, a spus ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, la ceremonia de înmânare a distincției.

La rândul său, Cristian Mungiu, care a mai fost decorat în trecut cu însemnele de Cavaler şi Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, recunoaşterea Ministerului francez al Culturii, a declarat că este onorat să primească această recunoaştere, mulțumind Franței pentru prietenie și pentru rolul „decisiv, colosal” pe care l-a avut în viaţa lui.

Cristian Mungiu este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Într-un interviu acordat RFI, regizorul a vorbit despre relația specială pe care o are cu Franța, dar și despre aprecierea insuficientă de care are parte filmul românesc în România:

”N-am început prin a fi legat de Franța, dar am sfârșit prin a avea un destin foarte, foarte mult influențat de cultura franceză și de evenimente întâmplate în Franța. Evident că cel mai important lucru care mi s-a întâmplat este că am avut toate filmele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes care este cel mai prestigios și care până la urmă a și dat această statură a notorietății oarecare de care mă bucur eu la nivel internațional. Nu e pentru că sunt eu un film maker din România, ci pentru că am fost onorat de fiecare dată când am fost cu un film la acel festival. (...) Un alt motiv pentru care sunt legat de Franța e că am început să organizez acest festival în România: Les Films de Cannes à Bucarest. (...) Toate lucrurile acestea m-au făcut să îmi înscriu copiii la școala franceză”.

Pe de altă parte, regizorul și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că filmul românesc nu beneficiază în România de aprecierea de care are parte la nivel internațional: ”Întotdeauna e plăcut să vezi că te apreciază cineva, chiar dacă îmi doresc ca o parte din aprecierea asta să fie și de la concetățenii mei, nu numai de la autorități ale altor state. Sunt niște reminiscențe ale înțelegerii rolului cinemaului. Deși pare ciudat, azi, în 2017, sunt niște reminiscențe ale unui anumit tip de propagandă practicată în anii ‘60-’70-’80 despre care noi credeam că nu o să aibă efect asupra românilor. Pe termen lung, a avut efect. Mă refer la acel gen de învățământ care ne-a fost nouă inoculat la școală că patriotic și frumos este să își vorbești țara de bine. Și de bine înseamnă inclusiv să ascunzi adevărul. Chestia asta se propagă la niveluri foarte diferite, de la nivelul unui public care crede cu tărie chestia asta și până la nivelul autorităților”.

Ascultă interviul integral acordat RFI de regizorul Cristian Mungiu:

 
Cristian Mungiu a primit din partea Franței însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare