Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum a devenit Universitatea din Iaşi un simbol al Unirii

univ_al_i_cuza_iasi.jpg

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Sursa imaginii: 
Wikipedia / public domain

26 octombrie este ziua în care a luat ființă prima universitate din România modernă. Universitatea din Iași a fost înființată la mai puțin de un an de la Unirea Principatelor de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Instituția fondată în 1860 a devenit una dintre cele mai prestigioase din țară.

Imediat după Unirea Principatelor, noul stat românesc avea nevoie de simboluri puternice, mai ales că Unirea nu fusese recunoscută de toate Marile Puteri. Noul principe, Alexandru Ioan I Cuza, a încercat să unifice cât mai multe dintre instituțiile existente și să creeze unele noi, moderne, care să demonstreze racordarea Principatelor Unite la civilizația occidentală. De aceea, fondarea Universității din Iași, prima universitate românească, a avut deopotrivă un rol academic și unul simbolic.

La început, Universitatea avea trei facultăți: de Drept, de Litere și Filosofie și de Teologie. Ulterior, au apărut și facultăți de științe și de medicină.

Rolul simbolic deosebit al universității ieșene este subliniat de faptul că, de la bun început, ea a atras profesori din toate regiunile românești, inclusiv din Transilvania. Printre cei care au fost numiți profesori la Iași se numără și adevărate simboluri naționale, precum Simion Bărnuțiu.

Inițial, universitatea a funcționat în Casa Calimah-Ghika, iar din 1897 s-a mutat în Copou. Din 1942, Universitatea ieșeană poartă numele fondatorului său princiar.

În tot cursul existenței sale, Universitatea Alexandru Ioan Cuza s-a numărat printre cele mai bune instituții de învățământ superior din țară. În prezent, are 15 facultăți, aproximativ 30.000 de studenți și se află în elita învățământului superior din țară.

Printre absolvenții săi care au devenit celebri se numără Gheorghe Brătianu, Petru Poni, Grigore Cobălcescu, Alexandru Xenopol, Marin Sorescu sau Alexandru Zub. 

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 26 octombrie 2017