Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Încercarea eșuată a comuniștilor de a demola Coloana Infinitului

coloana_infinitului.jpg

Image source: 
Wikipedia / public domain

În 27 octombrie 1938, la Târgu-Jiu, era inaugurat unul dintre cele mai importante ansambluri monumentale din România: Calea Sufletelor Eroilor. Monumentele au fost realizate de Constantin Brâncuși și sunt dedicate celor care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial.

Calea Sufletelor Eroilor este un ansamblu format din Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. În axa imaginară care unește aceste monumente se află și Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Această biserică fusese de asemenea ridicată pentru sufletele celor căzuți în Primul Război Mondial. Inițiativa realizării acestui ansamblu monumental i-a aparținut Arethiei Tătărescu, soția prim-ministrului liberal de atunci al României, Gheorghe Tătărescu. Ea a apelat la cel mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși. Marele artist, care trăia în Paris, a acceptat rugămintea Arethiei Tătărescu și a conceput acest ansamblu, care începe cu Masa Tăcerii, rotundă, sculptată în calcar, înconjurată de 12 scaune în formă de clepsidră.

Aleea Scaunelor este compusă din două bănci de piatră și 30 de scaune de formă pătrată. Această alee duce la Poarta Sărutului, care este o alegorie pentru moarte. Poarta Sărutului este construită din travertin, iar cele două coloane verticale conțin un simbol al ochilor care privesc spre interior.

Calea Sufletelor Eroilor merge mai departe spre Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care semnifică mântuirea. Sfântul Apostol Petru este cel care deține cheile Împărăției Cerurilor pe care o deschide sufletelor curate ale eroilor, care merg pe Calea Regală imaginată de Constantin Brâncuși până la Coloana fără sfârșit. Aceasta are înălțimea de 29,33 metri și este compusă din module romboidale, care semnifică deopotriva sacrificiile fără sfârșit ale celor care luptă pentru libertate și pentru dreptate. Coloana poate fi interpretată și ca o scară a sufletelor care urcă spre Dumnezeu. În perioada comunistă, Constantin Brâncuși a dorit să își lase operele moștenire statului român. Însă autoritățile comuniste și Academia Republicii Populare Române au respins donația, pentru că unii dintre corifeii comunismului, inclusiv Mihail Sadoveanu, considerau că arta lui Constantin Brâncuși ar fi decadentă. În acea perioadă, comuniștii au încercat să dărâme, cu un tractor, Coloana fără Sfârșit, dar, după două încercări nereușite, au renunțat. Acum, ansamblul de la Târgu-Jiu este unul dintre cele mai valoroase monumente din România.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 27 octombrie 2017
619