Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un oarecare domn Piekielny – Alegerea României la Premiul Goncourt

În fiecare toamnă, de cinci ani, un juriu format din studenți români evaluează cele 15 romane franceze nominalizate la Premiul Academiei Goncourt și își alege preferatul. Astel de jurii se mai organizează în doar alte 10 țări, iar câștigătoarea de anul trecut a premiului Goncourt din Franța, Leila Slimani, a fost președinta de onoare a juriului românesc de anul acesta. Decizia lor nu influențează decizia finală a juriului francez, dar este un indicator extrem de important privind gusturile literare în această parte a lumii. 

Roman la limita ficțiunii, ”Un oarecare domn Piekielny”, semnat de François-Henri Désérable prezintă publicului una dintre fețele necunoscute ale marelui scriitor Romain Gary. N-a fost o alegere simplă a juriului format din studenți de la 7 universități românești, spune președinta acestuia, Despina Jderu.

Președinta de onoare a juriului românesc al Premiului Goncourt a fost Leila Slimani, câștigătoarea de anul trecut a acestui mare premiu al literaturii franceze cu Cântec Lin. Scriitoarea spune că i-a plăcut foarte mult să jurizeze alături de studenții români. „Știți, de regulă scriitorii nu asistă la deliberările juriului. Suntem mai degrabă obișnuiți să fim jurizați decât să jurizăm și foarte des ne întrebăm ce se întâmplă în culisele în care zeii decid în secret. Mi-a plăcut foarte mult, o plăcere foarte vinovată să asist la deliberări și să ascult ceea ce acești tineri studenți români cred despre prietenii mei (scriitorii francezi, n.r.). A fost pasionant și distractiv. Am fost foarte încântată nu numai de inteligența studenților, nu numai de cultura lor, dar de pasiunea lor imensă pentru cultură și romane. Și cred că asta ar trebui să ne facă pe toți mai optimiști față de umanitate în general. Dacă încă iubim literatura este pentru că avem ceva bun în noi”, spune Leila Slimani.

”Premiu Goncourt – Alegerea României” se organizează din 2013. România a fost cea de a 5-a din cele 11 țari care compun, în prezent, constelația Goncourt.