O parte din membrii grupării "Gărzile lui Decebal" înainte de a fi depistata de către organele M.A.I.
Sursa imaginii:
CNSAS
RFI vă prezintă un foto-reportaj cu membrii a două „organizații subversive” realizate de Securitate după capturarea lor și păstrate azi la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității în fondul documentar, dosarele D15171 și D22. Materialul este realizat în colaborare cu Centrul de Consultanță Istorică care ne-a pus la dispoziție aceste fotografii.
I. "Gărzile lui Decebal”
Primele grupuri de rezistenţă din România împotriva bolşevizării se organizează în munţii României chiar după 23 August 1944.
Totuşi acțiunile acestea iau amploare după preluarea efectivă puterii de către comunişti pe 6 martie 1945, iar mișcarea de rezistență continuă aproape 20 de ani în munţii României.
Falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, abdicarea regelui Mihai şi hăituirea legionarilor face ca numărul celor ce iau calea muntelui să crească în perioada 1947-1950, notează istoricii
Grupurile se organizează, americanii promit sprijin pentru rezistenţi, se fac planuri pentru o mişcare la nivel naţional, unii legionari refugiaţi în Germania sau în alte ţări europene sunt paraşutaţi în munţi, împreună cu ceva provizii în alimente şi arme.
La sfârşitul anului 1948 au început să se organizeze grupuri de partizani în Moldova de Nord, cunoscute sub denumirea de "Gărzile lui Decebal”, împărțite în funcție de raza de acțiune: Vatra Dornei-Piatra Neamţ. Vatra Dornei-Fălticeni. Vatra Dornei-Bistriţa Năsăud.
Pozele au și un scurt istoric realizat de Securitate, precum și legende, dar și documente create de organizație sau poze ale obiectelor și locurilor unde păstrau materialele. Cea din Prahova pare să fi fost o iniţiativă a unor membri ai PNȚ de a reface partidul. Pentru un timp au fost membri și foști legionari. Cel puțin așa reiese din documente.