Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gînduri pentru viitor

liviu-papadima.jpg

Liviu Papadima
Image source: 
Dilema Veche

Noi și nepoții noștri

Cînd mă uit la ce se petrece în momentul de față în țări europene precum Ungaria, Polonia și, mai nou, România, îmi vine în minte următoarea scenă:

Nepoții noștri întrebîndu-i pe copiii noștri ce cu lumea asta a lor. Copiii noștri ridicînd din umeri și răspunzînd: „Știi, cînd eram ca tine, părinții mei se tot văietau de ce vremuri cumplite trăiseră ei, într-un regim care se chema comunism. Se văietau de parcă altcineva li-l vîrîse pe gît cînd dormeau. Dup-aia au inventat chestia asta cu democrația. Vezi-ți mai bine de treabă. Fiecare încearcă să dea vina pe celălalt.“

Sau, poate, nepoții noștri nu vor mai avea nici o întrebare de pus, ușurîndu-le viața copiilor noștri. Pînă și eu mă trezesc încercînd să-mi conving soția că totul e trecător.

Balansoar

Stînga vrea o țară săracă cu oameni bogați: veniți de luați! Dreapta vrea o țară bogată cu oameni săraci: mai strîngeți cureaua! Pînă la urmă, rămîne cum a fost: o țară săracă cu oameni săraci. Există și excepții.

Puțintică răbdare

Multora le stă DNA-ul în gît! Pe mine mă miră că nimeni n-a găsit soluția cea mai la îndemînă de a-l elimina, de a-l evapora, de a-l neantiza. Simplu: prin băgare în șomaj.

E de ajuns un moratoriu prin care furtul să fie suspendat vreme de unu-doi-trei ani, pînă la lichidarea dosarelor în curs. Articol unic: „Se prorogă chiverniseala din banii publici pînă la dispariția iminentă și grabnică a Anticorupției“. Ar putea, cred, intra și în Constituție, cu o majoritate confortabilă de voturi, la capitolul „Drepturi și libertăți“. Sau prin referendum. Cine ar răspunde cu NU la o întrebare precum: „Sînteți de acord ca, măcar pentru o vreme, să nu vă mai furăm?“

 

Citiți continuarea articolului semnat de Liviu Papadima în Dilema Veche aici

675