Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două cărţi despre nazism câștigă premiile “Goncourt” și “Renaudot”

vuillard-goncourt-m.jpg

Image source: 
© Eric Feferberg, AFP | French writer Éric Vuillard (C) after being awarded with the Prix Goncourt for "L'Ordre du Jour" on November 6, 2017, at the restaurant Drouant in Paris.

Seria principalelor premii literare din Franţa este dechisă cu două premii care recompensează două cărţi despre nazism. Eric Vuillard primeşte mult rîvnitul premiu “Goncourt” pentru un roman intitulat “L’ordre du jour” (apărut la editura Actes Sud), iar Olivier Guez primeşte prestigiosul premiu Renaudot pentru o carte intitulată “Dispariţia lui Josef Mengele” (apărut la editura Grasset).

Se simte, în atribuirea acestor două premii, faptul că anul acesta partidul lui Marine Le Pen, Frontul naţional, a devenit a doua forţă politică în Franţa. Se mai simte şi faptul că în alte ţări europene, precum Austria, diverse forme de populism şi de extremism ocupă tot mai mult teren. In orice caz, premiile Goncourt şi Renaudot au o conotaţie profund politică în acest an 2017 plin de crize, aşa cum se întîmplă uneori cu premiul Nobel.

Eric Vuillard, în vîrstă de 49 de ani, este autorul a zece romane şi a mai multor scenarii de film. El s-a simţit întotdeauna atras de istorie, sau mai bine spus a încercat să arunce o privire specială asupra istoriei, o privire critică dar intimistă, privilegiind detaliile. El a mai scris o carte despre prăbuşirea Imperiului incaş (“Conchistadorii”, apărută în 2009), despre aventura colonială a Europei occidentale (“Congo”, apărută în 2012), despre revoluţia franceză (“14 juillet”, apărută anul trecut).

In romanul care este recompensat acum cu cel mai prestigios premiu literar francez Eric Vuillard încearcă să înţeleagă, şi implicit să ne facă să înţelegem, cum a ajuns Hitler la putere, prin metode strict democratice de altfel. Poate că şi din această cauză ascensiunea lui Adold Hitler la putere este considerată ca fiind cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea: nazismul a recurs, într-o primă fază, la mecanismele democraţiei şi nu la lovituri de stat pentru a lua controlul total, ca mai apoi să opereze apoi o spălare pe creier fără precedent, să  declanşeze al doilea război mondial, să lanseze exterminarea în masă a evreilor şi să lase în urma sa un cortegiu de suferinţe şi distrugeri inimaginabile pînă la acea oră.

“Ordinea de zi”, romanul lui Eric Vuillard nu are decît 160 de pagini, poate fi citit în cîteva ore, dar conţine în el o densitate uluitoare de detalii. Mai precis, autorul se interesează de rolul industriaşilor germani în contextul ascensiunii lui Hitler. Criticul şi eseistul Bernard Pivot, preşedintele juriului care acordă premiul Goncourt, justifică prin cuvintele următoare decizia de anul acesta: “Eric Vuillard demonstrează că o mică bandă de indivizi, care ştiu să blufeze, să intimideze, să fie brutali reuşesc păcălească o ţară şi să declanşeze o catastrofă mondială”.

In romanul lui Eric Vuillard şi alţi critici au văzut “o lecţie de morală” politică necesară pentru vremurile noastre. Autorul îşi asumă de altfel deschis demersul, el consideră că literatura poate să ne ajute să înţelegem istoria.