Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Tismăneanu: Trăim un val autoritar. Se cultivă o strategie a amneziei

Profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland din Statele Unite ale Americii va coordona la București un centru dedicat studiului autoritarismului.

Înființat de Universitatea București Centrul de Cercetare a Totalitarismelor 'Hannah Arendt' va studia natura, metodele si consecințele ideologiilor, mișcărilor și revoluțiilor totalitare din secolul  XX, precum si reînvierea autoritarismelor populiste în secolul XXI.

Istoricul spune la RFI că este un moment adecvat pentru un astfel de centru, având în vedere că trăim într-o perioadă de refacere a fenomenelor totalitare. Profesorul Vladimir Tismăneanu explică motivele care au readus în prim plan discursul autoritar în România, plecând chiar de la acte recente din România

"Trăim un val autoritar. Care sunt reperele cronologice?  În primul rând anul 2017 a fost anul centenarului Revoluției Bolșevice. Observăm că nu numai în România subiectul a fost umbrit de noul val autoritar, noul val populist.Sigur fenomenul este legat de Putin, de rezultatul alegerilor din SUA, de ce se întâmplă în America Latină îndeosebi în Venezuela, nu mai zic de fenomentul Orban sau de ce se întâmplă în Polonia. În al doilea rând în anul 2018 va fi bicentenarul Marx, deci un moment al unui bilanț moral, intelectual, politic. Și în al treilea rând vin 30 de ani de la Revoluțiile din 1989. Secolul  20 a avut revoluții totalitare (bolșevică, nazistă, fascistă în Italia) și a avut revoluții anti-totalitare.

În România se cultivă amnezia și pe baza aceasta putem asista la fenomene deconcertante și adeseori scandaloase. Oameni care în urmă 27-28 de ani erau virulent anti-monarhiști, proferau tot felul  de aberații la adresa istoriei constituționale a României, ei bine îi vedem acum bocind la televizor. Asta se întâmplă fiindcă lumea nu știe, lumea uită și mai mult se cultivă o strategie a amneziei. Au continuat să prolifereze vulgata național-comunistă."

Ascultați interviul integral cu profesorul Vladimir Tismăneanu: