Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Culturii Naționale. Ce este? Ce ar trebui să fie?

matei.jpg

Jurnalistul Matei Martin
Sursa imaginii: 
Radio România Cultural

De Ziua Culturii Naționale, accentul cade pe național, nu pe cultură. Drapelul e mai vizibil decât gestul creator, spune la RFI jurnalistul Matei Martin.El atrage atenția că după maratonul de evenimente din 15 ianuarie viața culturală își reia cursul firesc. Practic instituțiile publice de cultură reintră în letargie în timp ce sectorul independent rămâne foarte activ, dar este subfinanțat cronic. 

Și-atunci ce sens are o Zi a Culturii Naționale, se întreabă jurnalistul Radio România Cultural. Mai ales într-o țară în care Educația și Cultura sunt neglijate sistematic? Ce sens are o zi de sărbătoare într-un an întreg de nepăsare?

"De fapt, nu de o zi a culturii naționale este nevoie, ci de o zi națională a culturii. Adică de măcar o zi într-un an în care cultura să fie accesibilă oricui, indiferent de condiția socială, de locul în care trăiește, de nivelul de studii samd.Deci nu de o zi festivă a instituțiilor de stat din București, ci măcar de o zi în care bibliotecile publice să fie cu adevărat deschise peste tot, în toate localitățile, în care autoritățile centrale și locale chiar să se preocupe de accesul la cultură al celor neglijați", spune Matei Martin, jurnalist Radio România Cultural (AUDIO).

Principalul eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale va avea loc la Opera Națională București pe 15 ianuarie, de la ora 19.00. Spectacolul va fi susținut de Corul și Orchestra Operei Naționale București, iar dirijor va fi Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București.

Vor fi prezenți premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu, ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, precum și alți demnitari și membri ai Corpului Diplomatic.

Lista cu toate evenimentele poate fi consultată AICI.

 
Jurnalistul Matei Martin despre Ziua Culturii Naționale