Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radio Vatican – 90 de ani în slujba Papei şi a fraternităţii popoarelor

rv-logo.jpeg

Sursa imaginii: 
radiovaticana.va

Radio Vatican, înfiinţat cu o înţelepciune clarvăzătoare, este în slujba gândirii şi a vocii Papei, pentru a le răspândi ecourile cu promptitudine şi eficienţă. Postul de radio este, totodată, o elocventă afirmaţie de independenţă a Scaunului Apostolic şi un instrument de răspândire a magisteriului pontifical.

După Tratatul de la Lateran din 1929 semnat de Benito Mussolini şi Pius al XI-lea pentru înfiinţarea Vaticanului, cel mai mic stat din lume, papa l-a însărcinat pe Guglielmo Marconi, unul dintre inventatorii radioului, să construiască o staţie pentru Cetatea Vaticanului. Aceasta a fost inaugurată pe 12 februarie 1931 de papa Pius al XI-lea, cu un discurs în limba latină. Încă de la înfiinţare, postul Papei are acelaşi semnal de post prin care se face identificat în lumea întreagă – un fragment din piesa corală Christus Vincit (Hristos biruitorul).

Exoticul post radiofonic nonagenar emite în 41 de limbi şi lucrează în prezent cu 350 de colaboratori din 69 de ţări, pentru a difuza programe în numeroase limbi, inclusiv în arabă, belarusă, chineză, latină, dar şi hindi, malgaşă, somali, ewondo, kikongo şi tamilă.  Programele sale sunt transmise şi prin satelit din 1995, pe internet sau pe unde herţiene scurte în anumite regiuni. Ştirile postului Radio Vatican sunt redifuzate şi în cadrul unor programe transmise de peste o mie de radiouri catolice.

"Această aniversare specială a radioului dorit de papa Pius al XI-lea, realizat de Guglielmo Marconi şi încredinţat părinţilor iezuiţi, are loc într-un moment dificil din istoria umanităţii, din cauza pandemiei.  În anul marcat de Covid-19, Radio Vatican a încercat să creeze o reţea şi să pună în contact persoane izolate din cauza perioadelor de lockdown. Şi a istorisit numeroasele experienţe creative de bine care s-au ivit în lume.", se arată în mesajul Papei Francisc dat în Reşedinţa Apostolică cu acest prilej.

Radio Vatican continuă să ducă mesajul Papei multor persoane care îşi duc existenţa în cele mai îndepărtate colţuri ale pământului, unde îşi "ard" viaţa pentru Evanghelie. Radio Vatican relatează  lumii istoriile lor de viaţă şi credinţă, oferindu-le atenţiei tuturor.