Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pierre de Coubertin, unul din marii vizionari ai secolului XX

pierre_de_coubertin.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Pierre de Coubertin

La 2 septembrie 1937, la Geneva, se stingea din viață Charles Pierre de Fredy, Baron de Coubertin (cunoscut ca Pierre de Coubertin sau Baronul de Coubertin), pedagog şi istoric, părintele Jocurilor Olimpice moderne, unul dintre cei mai mari vizionari ai secolului XX.

S-a născut la Paris, la 1 ianuarie 1863, într-o familie de aristocraţi. A studiat la Şcoala Liberă de Ştiinţe Politice din Paris, specializându-se în ştiinţa educaţiei, istorie şi drept.

La vârsta de 25 de ani, devenise un lider al reformei sistemului francez de educaţie, cerând acordarea unei atenţii sporite disciplinelor sportive în programa şcolară.

A publicat numeroase articole pe teme sportive în diverse reviste de specialitate şi s-a implicat în organizarea şi conducerea unor asociaţii sportive din Franţa. A fost secretar general al Uniunii Societăţilor Franceze pentru Sporturile Atletice.

Mare iubitor al sportului cu balonul oval, Pierre de Coubertin a arbitrat prima finală a campionatului francez de rugby, la 20 martie 1892.

După o vizită în Grecia, în 1889, s-a alăturat grupului de susţinători ai ideii de renaştere a vechii competiţii antice, Jocurile Olimpice, într-o formă modernă, adecvată timpurilor şi oamenilor din secolul al XX-lea, care se apropia.

”O lecție de filozofie”

În acelaşi an, a organizat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris primul congres din lume dedicat educaţiei fizice şi competiţiilor sportive la nivel universitar.

Cinci ani mai târziu, la 23 iunie 1894, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate la Sorbona, Pierre de Coubertin a propus reluarea Jocurilor Olimpice. Cei 79 de delegaţi prezenţi, alături de cele peste 2.000 de persoane din audienţă au acceptat şi au susţinut ideea sa de a organiza la fiecare patru ani, în diferite ţări, Jocurile Olimpice, care să cuprindă toate formele de exerciţii fizice folosite şi promovate în lumea civilizată.

"Jocurile Olimpice sunt o mare lecţie de filosofie pe care umanitatea şi-o dă sie însăşi. Jocurile Olimpice sunt reflectarea fericirii, a perfecţiunii şi a dragostei", declara Pierre de Coubertin în discursul său din marele amfiteatru al Sorbonei.

În cadrul aceluiaşi eveniment din iunie 1894, a fost înfiinţat Comitetul Internaţional Olimpic. Preşedinte a fost ales grecul Demetrios Vikelas, iar funcţia de secretar-general i-a revenit lui Pierre de Coubertin. Acest organism avea ca sarcină pregătirea primei ediţii a Jocurilor Olimpice moderne.

Prima ţară care urma să găzduiască, în 1896, prestigioasa competiţie a fost desemnată Grecia, pentru ca, după patru ani, aceasta să se desfăşoare în Franţa.

 

”Toţi oamenii au dreptul să ia parte, fără discuţie”

Atena, capitala Greciei, aleasă în mod simbolic pentru acest eveniment, a găzduit între 6-15 aprilie 1896 primele Jocuri Olimpice moderne. Au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfăşurat după ce împăratul roman Teodosiu I a interzis aceste manifestări sportive în anul 393.

În data de 25 martie 1896, ce coincide cu ziua independenţei Greciei, imnul olimpic a fost intonat pentru prima dată. Prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă avea să se desfăşoare în localitatea franceză Chamonix, în anul 1924.

Pierre de Coubertin a deţinut funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional între 1896 şi 1925, păstrându-şi până la moarte funcţia de preşedinte de onoare.

Deşi văzută, iniţial, cu scepticism, participarea femeilor la Jocurile Olimpice a crescut de şase ori în timpul preşedinţiei lui Pierre de Coubertin. Remarcabilă rămâne şi convingerea sa că nici etnia şi nici naţionalitatea nu trebuie să fie o barieră în calea participării la Jocurile Olimpice. "Jocurile sunt globale. Toţi oamenii au dreptul să ia parte, fără discuţie", spunea el.

Mişcarea olimpică s-a dezvoltat constant de-a lungul deceniilor, ajungând să fie astăzi reprezentanta celui mai important eveniment sportiv al lumii şi, mai presus de toate, un simbol al păcii pe mapamond, al prieteniei între oameni şi popoare.

Pierre de Coubertin s-a stins din viaţă în urma unui atac de cord la Geneva, în Elveţia, la data de 2 septembrie 1937. A fost înmormântat la Lausanne, unde se află sediul Comitetului Internaţional Olimpic. Conform dorinţei sale, inima i-a fost îngropată separat, în Grecia, chiar în mijlocul ruinelor antice ale Olimpiei.

 

Surse: Agerpres, olympics.com, cosr.ro