Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unul din cele mai frumoase mozaicuri romane din lume, excelent conservat

mozaic_roman_israel.jpg

Doamna Shelby White, care a contribuit financiar la construcția centrului arheologic din Lod, pășește pe mozaicul roman excelent conservat, Israel, 27 iunie 2022
Sursa imaginii: 
MENAHEM KAHANA AFP via France24

Muzeul arheologic din orașul israelian Lod, inaugurat la începutul acestei săptămâni va expune un mozaic roman datând din secolul al III-lea sau al IV-lea după Hristos, dezgropat în acest oraș și descris ca fiind "unul dintre cele mai frumoase din lume".

Acest remarcabil pavaj de mozaic a fost descoperit în 1996, sub doi metri de pământ, în timpul unor săpături arheologice și se află într-o stare de conservare excelentă.

Descris de experți ca fiind "unul dintre cele mai frumoase" descoperite vreodată în Israel și în lume, mozaicul are o lungime de aproape 17 metri și o lățime de 9 metri, bogat decorat cu imagini zoomorfe, ordonate geometric. Vechimea sa este estimată la 1700 de ani.

"Imaginile colorate înfățișează fructe, mamifere, păsări, pești, floră și chiar nave cu vele", a declarat Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA).

De la descoperirea sa, a fost expus la Muzeul Luvru din Paris, la Muzeul Metropolitan din New York și la Ermitaj din Sankt Petersburg.

La întoarcerea în Israel, mozaicul va fi expus la Centrul Arheologic din Lod, care a fost construit special pentru a-l găzdui.

"Le vom permite oamenilor din toată țara și din întreaga lume să vadă această comoară incredibilă aici, în locul său de origine, exact unde a fost găsită", a declarat primarul din Lod, Leon Revivo, la inaugurarea centrului.

Potrivit autorităților arheologice, mozaicul se afla pe podeaua sălii de mese a unei mari vile care a existat în perioada romană și bizantină.

Arheoloaga Hagit Torge de la Autoritatea pentru Antichități a declarat că mozaicul este "cel mai luxos din acea perioadă și pe care îl avem aici în Israel".

"Este unic atât prin formă, cât și prin stil și arată că artiștii care realizau acest tip de lucrări în Cartagina și Sicilia călătoreau în întreaga lume romană", a declarat ea pentru AFP.

”Sperăm să devină o mare atracție turistică”, a mărturisit la rândul său doamna Shelby White, filantrop din Statele Unite, care a contribuit financiar la construcția centrului.

Lod, numită Diospolis în perioada romano-bizantină, situat în prezent în apropierea Aeroportului Internațional Tel Aviv, a fost o capitală locală a cărei influență a scăzut după cucerirea musulmană, în favoarea vecinei sale, Ramla.

 

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24