Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Descoperire arheologică de senzație la Efes

opaite_efes.jpeg

Opaițe din epoca bizantină descoperite în situl de la Efes de o echipă de arheologi austrieci, octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Österreichisches Archäologisches Institut / oeaw.ac.at

În timpul excavațiilor din situl de la Efes, Turcia, o echipă de arheologi de la Academia de Științe a Austriei a descoperit recent ceea ce pare a fi o întreagă zonă comercială, cu magazine și taverne excelent conservate, care datează din secolul VII era noastră, transmite agenția turcă Anadolu.

”Este cea mai importantă descoperire arheologică de la Efes din ultimii 50 de ani. Sunt prăvălii din epoca bizantină, anii 614-615 și multe obiecte excelent conservate, cum ar fi amfore, articole de menaj, opaițe, sticle etc. Totul era acoperit cu un strat de pământ ars, ceea ce sugerează un cataclism natural. Chiar dacă e vorba de epoci diferite, cred că putem vorbi de o descoperire comparabilă cu cea de la Pompei”, a declarat coordonatoarea echipei de arheologi austrieci, Sabine Ladstätter, potrivit sursei citate.

Au fost descoperite de asemenea camere de locuit, cu mii de piese din ceramică, printre care vase cu mâncare, resturi de pește și scoici, butoaie cu pește conservat, fructe, dar si sute de monede si bijuterii, unele din aur, precum și amulete folosite de pelerinii creștini.


Sursa imaginii: 
Österreichisches Archäologisches Institut

De altfel situl a putut fi datat pe baza inscripțiilor de pe monede. După toate datele obținute și după stratul de pământ ars gros de cca 50cm care acoperea locul, arheologii presupun că în anii 614-615 a avut loc un conflict militar deosebit de violent, dat fiind că nu există nici o dovadă privind un presupus cutremur de pământ. Varianta conflictului militar este susținută și de numeroasele sulițe și săgeți descoperite la fața locului.

Efes este unul din cele mai mari orașe antice de pe teritoriul actual al Turciei iar situl arheologic aferent, situat la 80 de km de Izmir, face parte din patrimoniul UNESCO începând din 2015.

 

Kazakhstan: Investiție germano-suedeză pentru construcția  unei fabrici de hidrogen verde

Grupul germano-suedez Svevind a semnat recent un acord cu autoritățile de la Astana pentru construcția unei fabrici de hidrogen cu o capacitate de două milioane de tone pe an, transmite publicația Astana Times.

Potrivit acordului, care a fost semnat în prezența președintului kazac Kassym-Jomart Tokayev și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, proiectul include construcția unei stații de desalinizare cu o capacitate de 250 000 de metri cubi pe zi, o centrală electrică de 40GW cu energie eoliană și solară și o stație de electroliză cu capacitatea de 20GW.

Producția va fi destinată atât pieței locale cât și exportului. Statele Uniunii Europene ar urma să importe 10 milioane de tone de hidrogen de la fabrica din Kazakhstan până în 2030, precizează sursa citată.

“Kazakhstan este o locație excelentă pentru producția de energie verde și de hidrogen verde. Stepele întinse, cu vânt constant de-a lungul întregului an și cu expunere mare la soare reprezintă un avantaj considerabil față de țările din Europa Centrală de exemplu”, a declarat Wolfgang Kropp, CEO al grupului Svevind.

 

Armenia: Acord privind statutul regiunii Nagorno Karabach

Poziția Rusiei privind statutul regiunii Nagorno Karabach corespunde în totalitate abordării guvernului nostru, a declarat recent premierul armean Nikol Pashinyan într-o alocuțiune în fața Parlamentului, transmite agenția națională de știri din Armenia.

El a reamintit cele trei puncte esențiale care interesează guvernul său: siguranța populației din regiune, drepturile cetățenilor și statutul regiunii.

Armenia şi Azerbaidjan au convenit să "nu folosească forţa” pentru a soluţiona conflictul din jurul enclavei Nagorno-Karabakh, în cadrul unui summit la nivel înalt mediat de preşedintele rus Vladimir Putin.

Summitul organizat luni la Soci, în sud-vestul Rusiei, a avut loc la o lună după ciocnirile de la frontiera celor două state soldate cu 286 de morţi. Este cel mai mare număr de morți înregistrat într-un conflict armeano-azer de după războiul din 2020 pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, o regiune disputată între aceste două foste republici sovietice încă din anii 1990.

 

Azerbaidjan: Exerciții militare la granița cu Iranul

O serie de exerciții militare ale Forțelor Speciale azere au început în regiunile din apropierea graniței de sud a Republicii Azerbaidjan, potrivit planului de pregătire militară pentru anul 2022 aprobat de Ministerul Apărării, transmite agenția azeră de știri azertag.az.

Potrivit planului coordonat de comandantul Forțelor speciale, generalul Hikmat Mirzayev, unitățile militare au fost puse în stare de alertă. Exercițiile au implicat unități de elită din Forțele aeriene și de artilerie și au vizat inclusiv creșterea capacității de interoperabilitate cu alte tipuri de unități militare, precizează sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Şura Ata - Turcia

Aiya Kessikbayeva - Kazakhstan

Anahit Safarian - Armenia

Sona Rustamova - Azerbaidjan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 3 noiembrie 2022