Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cauza morții lui Beethoven, stabilită după analizarea unei șuvițe din părul său

beethoven_.jpg

Șuviță din părul lui Beethoven, care a fost păstrată de pianistul ceh Ignaz Moscheles (1794 - 1870), un mare virtuoz al epocii...
Sursa imaginii: 
© Ira F. Brilliant, AFP via France24

Cercetătorii au reușit să depisteze cauza morții marelui compozitor de muzică clasică Ludwig van Beethoven, analizând ADN-ul din mai multe șuvițe de păr, autentificate anterior ca fiind  cele ale celebrului muzician. Ei au dezvăluit miercuri rezultatele acestui proiect ambițios, care a început în 2014, transmite France24.

În urmă cu aproape două secole, la 26 martie 1827, unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică clasică, Ludwig van Beethoven, a murit la Viena, la vârsta de 56 de ani. De atunci, însă, dezbaterile între cercetători cu privire la motivele exacte ale morții sale n-au încetat niciodată.

De data aceasta ei au analizat ADN-ul său dintr-o șuviță de păr a marelui artist.

Studiul lor, publicat miercuri,22 martie în revista științifică Current Biology, a dezvăluit o puternică predispoziție genetică la boli hepatice, precum și o infecție cu virusul hepatitei B la sfârșitul vieții sale. Acești doi factori au contribuit la moartea sa, survenită cel mai probabil din cauza cirozei, agravate de consumul de alcool.

Din nefericire, însă, oamenii de știință n-au putut explica cauza surdității progresive care i-a provocat compozitorului Simfoniei a IX-a atâta suferință.

În 1802, într-o scrisoare către frații săi scrisă într-un moment de disperare, compozitorul își exprima  dorința ca boala sa să fie explicată amănunțit după moarte, iar rezultatele să fie publicate.

”Ne-am propus să îndeplinim aceasta dorință”, a declarat Tristan Begg, cercetător la Universitatea Cambridge și autor principal al studiului.

Și chiar dacă unele dintre  numeroasele patalogii de care a suferit Beethoven sunt încă învăluite în mister, “am fost extrem de norocoși( …) să obținem rezultate atât de fascinante”, a declarat inițiatorul acestui proiect început în 2014.

Autenticitatea șuvițelor de păr

Până în prezent cercetările privind sănătatea lui Beethoven s-au bazat pe corespondența sa, pe jurnalul său, pe notele medicilor și pe rapoartele de autopsie.

De această dată oamenii de știință au examinat 8 șuvițe de păr prezentate ca aparținând lui Beethoven, ce provin din colecții publice și private.

Ei au stabilit că 5 dintre ele  proveneau de la același individ masculin, cu modificări care arată că ele datează de la începutul secolului XIX.

Dintre aceste 5 șuvițe, istoria transmiterii de-a lungul a două secole este documentată neîntrerupt pentru două dintre ele: una a fost dăruită de Beethoven însuși unui prieten muzician, în 1826, iar cea de-a doua provine de la un prieten de familie care a organizat înmormântarea sa.

Aceste 5 șuvițe de păr care provin din ultimii ani din viața lui Beethoven, sunt cel mai probabil autentice, potrivit cercetătorilor. Alte 3 șuvițe au fost însă descalificate, inclusiv una care a fost folosită pentru a susține ipoteza morții prin otrăvirii cu plumb, dar care de fapt, aparținea unei femei.

Secvențierea ADN-ului a avut loc în Germania, in laboratorul Institutului de Antropologie Max-Plank din Leipzig, unde sunt studiați de obicei oamenii preistorici.

 

Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de France24