Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inteligența artificială și disperarea artiștilor, sau despre ”Apocalipsa creației”

artisti.jpg

Ilustratoarea Karla Ortiz lucrează la costumul personajului Doctor Strange, pentru studiourile Marvel, în studioul său din San Francisco, California, 8 martie 2023
Sursa imaginii: 
© Amy Osborne / AFP/ via France24

Pentru oameni - ani de studiu și de sacrificii, ore nesfârșite de muncă minuțioasă, suferințe și disperări. Pentru mașina care le-a înghițit și digerat operele – câteva secunde... Inteligența Artificială îi aduce aduce pe artiști, încă o dată, la disperare, iar mulți dintre ei se gândesc cum să-și organizeze rezistența, scrie France24.

Vara trecută artiștii au descoperit cu groază că programele IA numite ”generative” puteau de acum să producă, la o simplă cerere, un desen al unui câine "à la Sarah Andersen" sau o imagine a unei nimfe " à la Karla Ortiz".

Consimțământ, Creditare, Compensație financiară, sunt cei 3 C care stau la baza luptei lor.

În ianuarie, artiștii au intentat un proces colectiv împotriva Midjourney, Stable Diffusion și DreamUp, trei modele de inteligență artificială care au fost ”dotate” cu miliarde de imagini culese de pe internet.

Sarah Andersen, una dintre principalele reclamante, s-a simțit "profund lezată" când a văzut un desen generat cu numele ei, în stilul cărții sale de benzi desenate "Fangs".

Reacția ei indignată de pe Twitter a fost împărtășită pe scară largă, iar alți artiști au contactat-o. "Sperăm să creăm un precedent juridic și să forțăm companiile de inteligență artificială să respecte regulile", spune ea.

În special, artiștii doresc să poată accepta sau refuza ca lucrările lor să fie folosite de un robot - nu să fie nevoiți să ceară ca acestea să fie eliminate după ce deja au apărut, chiar dacă acest lucru este posibil.

În aceste condiții, s-ar putea imagina un "sistem de licențe, dar numai dacă comisioanele sunt suficiente pentru a trăi", notează Karla Ortiz, o altă reclamantă.

"Ușor și ieftin"

”Nici nu ne gândim să acceptăm câțiva bănuți, în timp ce compania încasează milioane", insistă ilustratoarea care a lucrat mai ales pentru studiourile Marvel.

Pe rețelele de socializare, artiștii povestesc cum au pierdut o mare parte din contracte.

"Arta este moartă, frate. S-a terminat. IA a câștigat. Oamenii au pierdut", declara muzicianul Jason Allen pentru New York Times în septembrie 2022, după ce a trimis o imagine generată cu ajutorul Midjourney la un concurs, pe care chiar l-a câștigat.

Muzeul Mauritshuis din Haga expune în prezent o imagine generată de IA în cadrul unui concurs de creație de lucrări inspirate de "Fata cu cercel de perla" a lui Vermeer.

Între timp, Baletul din San Francisco folosește Midjourney pentru campania de promovare a Spărgătorului de nuci din decembrie.

"Este ușor și ieftin, așa că nici instituțiile nu ezită, chiar dacă este lipsit de etică", spune Sarah Andersen.

Companiile acuzate nu au răspuns la solicitările AFP, dar lui Emad Mostaque, directorul Stability AI (Stable Diffusion), îi place să compare aceste programe cu instrumente simple, precum Photoshop.

Ele vor permite "milioanelor de oameni să devină artiști" și "vor crea tone de noi locuri de muncă creative", a spus el, argumentând că utilizarea "neetică" sau "pentru a face lucruri ilegale" este "problema" utilizatorilor, nu a tehnologiei.

Apocalipsa creației

Companiile vor invoca conceptul juridic de "fair use"(utilizare rațională), un fel de clauză de excepție la drepturile de autor, spune avocatul și dezvoltatorul Matthew Butterick.

"Cuvântul magic este "transformare". Oferă sistemul lor ceva nou? Sau îl înlocuiește pe cel original de pe piață?”, spune consultantul.

Împreună cu firma de avocatură Joseph Saveri, el îi reprezintă pe artiști, dar și pe ingineri într-un alt proces împotriva unui software Microsoft, care generează coduri informatice.

În așteptarea procesului care se anunță lung și a rezultatului incert, se organizează mobilizarea și pe frontul tehnologic.

Chemat în ajutor de artiști, un laborator al Universității din Chicago a lansat săptămâna trecută un software care permite publicarea online a operelor, protejându-le în același timp împotriva modelelor de inteligență artificială.

Denumit "Glaze", ("lac") programul adaugă un strat de date la imagine, invizibil cu ochiul liber, care "estompează liniile", rezumă Shawn Shan, studentul responsabil de proiect.

Inițiativa a fost primită cu entuziasm, dar și cu scepticism...

 

Articolul France24 integral aici.

Traducere de Axenia Dociu