
Cultură
A plagiat Einstein Teoria relativității?
einstein.jpg

În 1905, un tânăr necunoscut, în vârstă de 26 de ani, pe nume Albert Einstein, publică 3 articole în revista științifică germană “Analele de fizică”, care vor bulversa istoria. Cel mai celebru poartă titlul “Despre electrodinamica corpurilor în mișcare” și întemeiază teoria relativității restrânse.
Câteva luni mai târziu descoperirea era completată de cea mai faimoasă ecuație din istorie E=mc2. Acesta este punctul de inflexiune al carierei lui Einstein. Articolele sale sunt remarcate de Max Planck, fondatorul fizicii cuantice, care inițiază o corespondență cu tânărul fizician.
Tot datorită textelor sale devine dintr-un mărunt funcționar la Biroul de Brevete din Berna, profesor asociat de fizică teroretică la Zürich. Din 1913, devine coleg cu Planck la Universitatea din Berlin care avea cea mai importantă Facultate de Fizică din lume.
Însă mai mulți specialiști susțin că paternitatea teoriei relativității îi aparține de fapt matematicianului francez Henri Poincaré și îl acuză pe Einstein de plagiat.
Într-adevăr, din 1898 și până în 1905 acesta publică toate elementele teoriei relativității, dar disparate în diferite reviste. Mai mult, cu 25 de zile înainte ca articolul lui Einstein să apară în Analele de fizică, Poincaré prezintă un scurt rezumat al lucrărilor sale despre dinamica electronului în fața Academiei din Paris. În speech-ul său apar numeroase referințe la relativitate. Minuta întâlnirii este publicată imediat în rapoartele Academiei și este trimisă către sute de oameni de știință din întreaga lume.
Se poate afirma astfel că Einstein l-a plagiat cu bună știință pe Poincaré?
Un element care tinde să întărească și mai mult această idee este faptul că Einstein nu l-a citat deloc pe Poincaré în articolul său. Mai mult, la congresul de la Solvay din 1911, cei doi au avut un schimb de idei pe teme științifice destul de violent. Câțiva ani mai târziu, Einstein a refuzat să contribuie la un volum dedicat matematicianului francez.
Dar nu numai paternitatea lui Einstein asupra teoriei relativității restrânse este contestată. Celebra ecuație E=mc2 apăruse deja în lucrările a cel puțin trei oameni de știință, printre care și Poincaré, înainte de a fi publicată de viitorul superstar al fizicii.
După toate aceste informații este firesc să ne întrebăm de ce Henri Poincaré nu a revendicat descoperirea teoriei relativității restrânse?
Francezul era un om interesat mai mult de știință decât de glorie, iar în 1905 era deja o somitate în matematică și fizică. Dar cel mai important aspect este că Poincaré moare în 1912, înainte ca relativitatea să poată fi confirmată prin experimente.
Deci, cine este cu adevărat autorul teroiei relativității? Cel mai probabil Einsein s-a inspirat masiv din munca lui Poincaré, dar teoria sa este ușor diferită de cea a francezului. Această diferență îl va conduce 10 ani mai târziu la teoria relativității generale. De altfel, geniul său s-a manifestat prin sintetizarea descoperirilor fundamentale ale epocii pe care a știut să le articuleze și să le confere coerență într-o manieră unică.
Dar lipsa menționării lui Henri Poincaré printre cei care au contribuit la teoria relativității restrânse este o meschinărie care face parte dintre slăbiciunile umane, inclusiv dintre cele ale marilor genii.
Sunt Rareș Hăbeanu și până la următoarea noastră întâlnire, nu uitați: istoria ne ajută să înțelegem prezentul și să facem alegeri corecte în viitor.