Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decriptaj / Care au fost greșelile care au prăbuşit România Mare?

Ovidiu Nahoi discută cu invitații săi despre cauzele care au dus la prăbuşirea democrației și pierderile teritoriale din preajma celui de-al doilea război mondial. O discuție surprinzător de actuală, după cum va reieși din dialogul purtat cu invitații, Bogdan Bucur și Bogdan Murgescu.

Bogdan Bucur este lector universitar doctor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. Este licenţiat în Ştiinţe politice (SNSPA) şi Drept (Universitatea din Bucureşti). A absolvit programul masteral de Istoria ideilor şi mentalităţilor (Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti) şi este doctor în Sociologie (Universitatea din Bucureşti) .
Printre lucrările publicate de Bogdan Bucur amintim următoarele: „Devălmăşia valahă (1716-1828): o istorie anarhică a spaţiului românesc” (Paralela 45, Piteşti, 2008); „O privire critică asupra «ruinei» economice şi a «decăderii» politice a marii boierimi în prima modernitate” (Sociologie Românească, 2011, vol. 9, no. 2, pp. 3-27); Dar şi o incitantă biografie a lui Jean Pangal.Ultimul său volum, ”Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, a fost lansat în luna noiembrie

Bogdan Murgescu istoric, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București și președinte al Societății de Științe Istorice din România. A fost distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Lucrările sale ”Circulația monetară în Țările Române în secolul al XVI‑lea” și ”România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010)” sunt considerate fundamentale.

 

Toate edițiile emisiunii Decriptaj: http://www.rfi.ro/tag/decriptaj

 
Înregistrarea emisiunii Decriptaj din 18 ianuarie