Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mărășești – în spatele frontului (și al butoaielor)

1200px-ro-vn-marasesti-mausoleum-2.jpg

Mausoleul de la Mărășești
Mausoleul de la Mărășești
Image source: 
Foto: wikimedia commons

Vara anului 1917 a marcat pentru România cele mai importante victorii din Primul Război Mondial, culminînd cu triumful în lupta dată la Mărășești, moment considerat de istorici cel mai mare succes militar al armatei române din Marele Război, dar și din ultimul secol de existență.

Alături de generalul român Eremia Grigorescu, generalul Henri M. Berthelot, șeful misiunii militare franceze în România, a contribuit la victoria din vara anului 1917 (și la refacerea și supraviețuirea armatei române de a lungul conflictului, dar aceasta-i altă istorie).

Generalul Berthelot a găsit și timpul, și dispoziția necesare ca în timpul campaniilor militare din România să țină un jurnal, în care a consemnat evoluția evenimentelor oficiale și neoficiale de pe front și din spatele acestuia. Nu poate, astfel, să nu îți atragă atenția o secvență inedită evocată de domnul Berthelot, pomenită la o cină pe care a savurat-o (e lucru cunoscut că generalul francez era un gurmand prin excelență) împreună cu generalul Grigorescu și cu maiorul Landrot la Ivești (județul Galați), cîndva la mijlocul verii lui 1917, înainte de operațiunea militară de la Mărășesti (24 iulie – 6 august – 19 august). Tema discuției: soldații rușii și unele obiceiuri ale acestora. Să menționăm înainte că, deși atitudinea aliaților noștri de la est s-a evidențiat și prin gesturi mai puțin curajoase, au existat și soldați ruși de nădejde, care s au dedicat cu vitejie luptei.

Citiți continuarea articolului semnat de Mihaela Simina în Dilema Veche aici

501