Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Răsfăț culinar, cu semnificații istorice, pentru liderii coreeni

blue_house.jpg

Blue House, reşedinţa oficială a preşedintelui sud-coreean, a dezvăluit meniul din care se vor înfrupta președinții celor două Corei.
Image source: 
Wikipedia

Întâlnirea istorică dintre liderii de la Seul și Phenian, urmată de discuții "sincere, deschise" despre denuclearizare, va fi încheiată cu o cină cu simboluri ascunse pentru liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Blue House, reşedinţa oficială a preşedintelui sud-coreean, a dezvăluit meniul din care se vor înfrupta președinții celor două Corei. 

Între felurile de mâncare care vor fi pregătite pentru această cină se numără pachete cu castravete de mare, cod şi vită – o delicatesă din comitatul Sinan, unde a crescut fostul preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung. Fostul preşedinte a cerut stabilirea unui angajament faţă de Coreea de Nord şi l-a îmbrăţişat pe Kim Jong Il la primul summit intercoreean, care a avut loc în anul 2000. 

Din meniu va face parte şi Rosti — o mâncare tradiţională elveţiană care conţine cartofi răzuiţi şi prăjiţi. Acest fel de mâncare i-ar putea aminti lui Kim Jong Un despre prima sa vizită în Elveţia, unde ar fi urmat liceul.

Un alt fel de mâncare va fi Dulgher mare prăjit. Motivul prezentării acestui fel de mâncare este acela că Moon Jae-in a crescut în oraşul portuar Busan. Blue House a precizat că a ales Dulgherul mare, deoarece acesta este considerat un peşte de calitate în Europa, unde a crescut Kim Jong Un.

Meniul va include şi caracatiţă din Namhae Tongyeong, din sudul Coreei de Sud, cu sos de soia şi suc de citrice.

„DMZ Bibimbap”, un fel de mâncare pregătit cu legume, ierburi şi orez din satul Biha, unde a crescut fostul preşedinte sud-coreean Roh Moo-hyun, va fi, de asemenea, parte din meniu. Roh Moo-hyun a prezidat cel de-al doilea summit intercoreean, cu Kim Jong Il, în 2007.

Pe masa celor doi președinți va ajunge și un mousse de mango, cu o hartă a Coreei unite deasupra, ascunsă într-o sferă din ciocolată. Desertul va fi servit cu un ciocan mic lângă, pentru ca cei care îl servesc să poată sparge sfera de ciocolată. Potrivit Blue House, acest desert simbolizează existenţa unor relaţii calde între cele două ţări, după spargerea acestei bariere.

Un ceai făcut din ciuperci din lanţul muntos Baekdudaegan, care se întinde din Coreea de Nord până în Coreea de Sus, şi din portocale din Insula Jeju va fi servit, de asemenea. Includerea ceaiului în meniu simbolizează speranţa că energia păcii va fi transmisă din Baekdudaegan în Jeju.

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care a ajuns în Coreea de Sud după ce a trecut linia de demarcaţie militară care separă cele două ţări de la sfârşitul războiului în 1953.

Prima rundă de discuţii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a încheiat.

Cei doi urmează să ia prânzul separat, urmând ca discuţiile să fie reluate după-amiază.

Seulul a comunicat că liderul nord-coreean i-a cerut în glumă scuze lui Moon pentru că i-a întrerupt somnul cu testele nucleare de anul trecut, atunci când preşedintele sud-coreean a fost nevoit să convoace întâlniri ale consiliului de securitate la primele ore ale dimineţii. „Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă de acum înainte”, a declarat Kim.

Întâlnirea, cea de-a treia de acest tip după summit-urile din 2000 şi 2007, este rezultatul unor relaţii îmbunătăţite dintre cele două Corei din ultimele luni.