Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Droguri pierdute pe litoral. DIICOT cere populației să semnaleze orice pachet suspect

cocaine_afp.jpg

Sursa imaginii: 
Captura TV

Poliţiştii constănţeni avertizează turiştii şi localnicii să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă deoarece acestea pot conţine droguri cu o concentraţie de peste 90 la sută, ”ce pot pune în pericol viața”. Oamenii sunt rugați să sune la 112 dacă găsesc astfel de colete. Oamenii legii desfăşoară în prezent o amplă operaţiune pe litoralul Mării Negre, într-un dosar de trafic de droguri.

UPDATE: Poliţiştii şi jandarmii, sub coordonarea DIICOT, au găsit şi ridicat, vineri şi sâmbătă, peste 130 de kilograme de droguri pe plajele de pe litoralul românesc, anunţă Poliţia Română. Căutările continuă şi duminică.

“Avertizăm cetăţenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunţe cel mai apropiat poliţist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conţine droguri cu o concentraţie foarte mare!”, a anunţat IPJ Constanţa. Sursa citată menţionează că, în momentul de faţă, pe litoralul Mării Negre este în derulare o amplă operaţiune, într-un dosar de trafic de droguri, derulată de poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi, sub coordonarea DIICOT.

Procurorii DIICOT Tulcea au fost sesizaţi că în zona unei localităţi din judeţ, dintr-o dubiţă a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină. În urma analizelor s-a stabilit că puritatea cocainei era de 90 la sută. Separat, pe o plajă de la malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, a fost găsită o barcă răsturnată şi pachete suspecte, similare. "În urma investigaţiilor privind traseul mărfii, anchetatori români au găsit vineri dimineaţă, pe malul Mării Negre, în zona locaităţii Sfântu Gheorghe, o barcă răsturnată, iar pe mal şi în ambarcaţiune au descoperit pachete învelite în baloane de cauciuc, având acelaşi logo, conţinut şi mod de ambalare cu pachetul pierdut din dubă cu două zile înainte", a anunțat conducerea DIICOT. Cantitatea totală este de 1.040 de kilograme brut de cocaină, cu valoare de piaţă de până la 300 de milioane de euro. Cantitatea urma să fie triplată prin combinarea cu alte substanţe.

Din cercetările făcute până în prezent, s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud, au fost transportate în România pe cale maritimă, aceasta fiind cea mai mare captură de droguri din ultimii ani. Anterior, pe teritoriul României au mai fost două astfel de capturi, una de peste două tone de cocaină în anul 2016 şi alta de aproximativ o tonă de cocaină capturată la Constanţa în anul 2009.