Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeul Salazar, polemică în Portugalia

Dictatorul António de Oliveira Salazar

Polemică în Portugalia, unde se construiește un muzeu dedicat dictatorului António de Oliveira Salazar.

După cum relatează portalul Eurotopics, în satul natal al fostului dictator portughez se construiește un muzeu  care îi va evoca amintirea. António de Oliveira Salazar a înființat în 1933, Estado Novo, un regim represiv care s-a încheiat abia în 1974, odată cu Revoluția garoafelor. Adversarii proiectului se tem că acest  muzeu va deveni un loc de pelerinaj pentru nostalgicii fascismului. Mass-media lusitană este, de asemenea, foarte critică.

Ziarul Público își manifestă dezacordul cu primarul  care afirmă că localitatea avea obligația de a-și onora „marii oameni”.  Și asta, pe locul în care Salazar și-a petrecut copilăria, un sat al  cărui microcosmos se întinde de la școală la biserică sau cimitir.  Trebuie să ne temem că acest „centru de interpretare” [cum va fi numit  acest muzeu] va deveni un omagiu care-l va banaliza și normaliza  pe  Salazar, într-un mediu dominat de valorile limitate pe care le-a apărat  întotdeauna ".

În Jurnal de Noticias scriitorul Valter Hugo Mãe consideră inacceptabilă deschiderea acestui muzeu în satul Salazar:

Criminalii  trebuie comemorați în locurile unde au ucis sau au murit. Acesta sunt motivele care ne obligă să le amintim memoria. ...  Este greșit să spunem că evocarea memoriei lui Salazar și celebrarea lui  ca „fiu al țării”, o figură istorică, face parte din  libertatea  democratică. Este o postură rușinoasă. ... Este vorba despre un regim care a ucis, torturat și mințit și care a sărăcit pungile și mințile portughezilor și ale tuturor popoarelor despre care portughezii credeau,  greșit, că le dețin în proprietate” – spune scriitorul cu referire la fostele colonii portugheze.