Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epava submarinului sovietic care a scufundat vasul Struma în 1942 - în apele teritoriale românești

sc_213.jpg

Submarinul sovietic Sc-213
Submarinul sovietic Sc-213 a scufundat vasul Struma pe 24 februarie 1942 și apoi a fost scufundat pe 14 octombrie 1942
Sursa imaginii: 
http://www.blackseawrecks.ro/wiki/wrecks/sc213

Epava submarinului sovietic care a scufundat în 1942 vasul cu refugiați evrei Struma se află în apele teritoriale românești. Submarinul a fost scufundat la numai câteva luni după torpilarea Strumei. 

Potrivit unei surse care a dorit să-și păstreze anonimatul epava se află în dreptul Capului Midia, la 16 - 18 kilometri de țărm, la o adâncime de 30 de metri

Epava a fost descoperită de o echipă de scafandri olandezi, germani și români pe data de 15 noiembrie 2008. 

Submarinul Sc-213 din clasa Shchuka a torpilat Struma pe 24 februarie 1942. Din cele 769 de persoane aflate la bord, doar un tânăr de 19 ani, David Stoliar, a supraviețuit dezastrului. Scufundarea Strumei a fost unul dintre cele mai mari dezastre maritime din timpul celui de-al doilea război mondial.

Uniunea Sovietică, aflată la acea vreme în război cu Germania nazistă și aliata sa România, inclusiv în Marea Neagră, nu a recunoscut oficial scufundarea și nici succesoarea sa, Federația Rusă. 

Dar pe site-ul rusesc The War is Over este documentată scufundarea Strumei - calificată ca o "eroare".

Cu o zi înaintea scufundării Strumei, submarinul torpilase deja vasul turcesc Cankaya. Pe 14 octombrie 1942, submarinul Sc-213 a fost la rândul său lovit de un vas vânător de submarine german care l-a scufundat cu un echipaj de 43 de marinari la bord. 

"Mormânt de război"

Scafandrul olandez Harry Bakker, care a fost implicat în acțiunea de găsire a epavei, numește descoperirea submarinului "unică".

Struma
Vasul Struma, vechi de peste 70 de ani, era încărcat până la refuz cu refugiați evrei care doreau să ajungă în Palestina
Sursa imaginii: 
Muzeul Holocaustului Washington

Bakker spune că submarinul Sc-213 se află într-o stare destul de bună. "Numai în spatele turnului au fost provocate avarii grave de o mină marină", spune el citat într-un articol din 2010.  

"De asemenea, numărul de înregistrare al submarinului, Sc-213, fusese complet șters de explozia minei marine".

"În plus, întreaga navă era acoperită cu midii”, spune Bakker. "Drept urmare, nu am putut citi ce era pe cocă mult timp. A trebuit să curățăm întregul submarin."

Scufundatorii nu au avut în vedere pătrunderea în epavă. "Există încă zeci de marinari morți în submarin”, spune Bakker. "Nu am intrat în epavă din respect pentru ei. Nu suntem vânători de suveniruri. Este încă un mormânt de război”, spune el.

Totuși, potrivit directorul Institutului "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian, Bakker a recuperat o busolă de pe corpul submarinului pe care a donat-o Muzeului Marinei de la Constanța. 

Alexandru Florian a solicitat ministerului apărării al României împrumutarea busolei, care este ținută în depozit și nu este expusă, Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, însă de mai mulți ani nu a primit niciun răspuns. 

David Stoliar - unic supraviețuitor

Nava Struma era plină până la refuz cu evrei care au primit dreptul, contra cost, să plece din România condusă de Ion Antonescu în perioada de apogeu a Holocaustului, pe 12 decembrie 1941. 

David Stoliar și tatăl său
David Stoliar a reușit să se îmbarce pe Struma, după ce tatăl său a plătit cu bani grei biletul
Sursa imaginii: 
Muzeul Holocaustului Washington

În pofida unor defecțiuni, nava a ajuns la Istanbul unde refugiaților li s-a spus că nu vor primi vize de intrare în Palestina și nici nu vor avea permisiunea să acosteze în Turcia, Struma fiind apoi scufundată în largul coastei în dreptul strâmtorii Bosfor.

În ceea ce-l privește pe David Stoliar, acesta a fost salvat de o navă a pazei de coastă turcești, după aproape de 24 de ore petrecute în apa înghețată agățat de o placă de lemn rămasă după explozia navei. 

După o viață plină de peripeții care i-a purtat pașii prin Israel, Australia, Japonia și Statele Unite, David Stoliar a murit la 91 de ani în 2014 în statul Oregon din nord-vestul Statelor Unite.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ