Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cel mai vechi desen din lume are 45000 de ani și reprezintă... un porc

porc.jpg

Sursa imaginii: 
sciencemag.org

O pictură rupestră ce reprezintă un porc, descoperită în insula indoneziană Sulawesi, ar putea fi cel mai timpuriu exemplu de artă rupestră și, cu siguranță, cea mai veche reprezentare a unui animal, se arată într-un studiu publicat de ScienceAdvances. 

În zonă au mai fost scoase la iveală picturi mai vechi de 40.000 de ani și cercetătorii se așteaptă la noi descoperiri interesante.

Descoperirile țin aprinsă dezbaterea despre cum și unde au început oamenii să creeze opere de artă mai elaborate. Tot mai mulți resping perspectiva în care Europa era indicată ca fiind locul unde oamenii de acum peste 30.000 de ani au creat prima oară desene extrem de sofisticate.

Reprezentarea a fost descoperită în decembrie 2017 de arheologi indonezieni într-o peșteră dintr-o regiune din Sulawesi unde este foarte greu de ajuns, iar în sezonul ploios este imposibil, din cauză că multe zone sunt complet inundate. Analizele au arătat că reprezentarea are cel puțin 45.500 de ani vechime.

Oamenii acelor vremuri au pictat o specie de porc care mai există și azi, Sus celebensis, iar peștera se numește Leang Tedongnge și se găsește la 60 km de cel mai mare oraș al regiunii, Makassar (1,5 milioane locuitori).â

Pentru a găsi vârsta reprezentării, cercetătorii s-au bazat pe datarea cu uraniu radioactiv, substanță care se formează în mod natural în calcar. Cum nu s-au găsit și rămășițe umane, nu se știe cine sunt cei care au creat aceste desene sofisticate.

Până în 2014 paleontologii credeau că cele mai vechi exemple de artă sofisticată datau de acum aproximativ 36.000 de ani, din peșterile Chauvet (Franța) și Altamira (Spania), cu celebrii bizoni, însă apoi au fost anunțate datele din Sulawesi care indicau vârste de peste 39.000 de ani, și nu 12.000 de ani, cum se credea până atunci.

 

Surse: National Geographic, New York Times, hotnews.ro