Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Phill a hotărât: Vom mai avea şase săptămâni de iarnă

punxsutawney_phil_2018_cropped.jpg

Sursa imaginii: 
sursa: AP

Ziua Cârtiţei sărbătorită în fiecare an la 2 februarie

Este prilejul cu care simpaticul rozător – Phill – iese tacticos din vizuină, iar dacă îşi vede umbra, se retrage în bârlog, fapt pentru care tradiţia spune că iarna va mai persista încă o lună şi jumătate. Dacă nu-şi vede umbra, înseamnă că primăvara va sosi mai devreme. De fapt, nu este vorba de o cârtiţă, ci de o... marmotă, pe nume Phill.

Este cea mai urmărită ceremonie de „Ziua Cârtiţei”, care are loc în orăşelul Punxsutawney  din Pennsylvania. Anul acesta, din cauza pandemiei, ceremonia dedicată acestei tradiţii a avut loc în format virtual. În plus, oamenii au putut să se conecteze şi să asculte pe Spotify muzică inspirată de iarnă şi primăvară şi să înveţe cum să facă cocktailuri Wigle Whiskey şi chiar biscuiţii tradiţionali de Ziua Cârtiţei.

Predicţiile” lui Phill sunt tipărite pe un sul şi citite cu voce tare în faţa unei mulţimi entuziaste. În anul 1887, urmaşul... pe numele lui, tot Phill, a dat startul acestei interesante manifestări. Specialiştii în meteorologie spun că marmota, care cântăreşte aproape 10 kilograme, nu are o rată prea bună a predicţiilor, aceasta fiind de circa 40%.

Anul 2021 marchează a 135-a oară când acest eveniment are loc, potrivit Pennsylvania Tourism Office.