Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unii văd cai verzi pe pereți, alții... câini albaștri pe zăpadă

caini_albastri.png

Image source: 
© Alekseї Ganine via France24

Ar putea părea o glumă, sau un efect optic, dar nu e așa: localnicii din satul Dzerjinsk, regiunea Nijni Novgorod (în centrul Rusiei) au publicat recent mai multe imagini cu câini vagabonzi a căror blană este complet albastră. Nu este vorba despre o mutație genetică ci, așa cum spun autoritățile, despre contactul cu anumite substanțe chimice.

Se pare că acești câini au căpătat noua culoare la o fostă fabrică, acum dezafectată. Fabrica Dzerzhinskoye Plexiglas, specializată în producerea de sticlă acrilică și acid cianhidric, a dat faliment în 2015.

Fostul director al fabricii, Andrey Mislivets, intervievat de Ria Novosti, explică: ”Probabil că într-una din clădirie abandonate câinii au găsit reziduuri chimice, de exemplu sulfat de cupru și s-au tăvălit prin el...”

Dar aceste substanțe prezintă vreun risc pentru câini, sau poate și pentru oameni? Medicii veterinari spun că nu, dacă este vorba de un contact ocazional și nu îndelungat.

Nu este primul caz în care apar câini albaștri. În 2007, pe străzile din Bombay, India, au apărut mai mulți câini astfel colorați, după ce intraseră în contact cu o substață folosită la fabricarea detergenților.