Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rugby: Apel la reforma regulilor pentru evitarea leziunilor pe creier

James Haskell

Un grup de foști și actuali jucători de rugby au lansat un apel pentru reforma regulilor jocului pentru a preveni leziunile pe creier care afectează un număr crescând de practicanți ai jocului. În ultima vreme mai mulți jucători au fost diagnozticați cu demență.

Fostul internațional al Angliei, James Haskell, precum și fostul internațional canadian Jamie Cudmore sunt inițiatorii grupului numit Rugby Progresist care dorește schimbări radicale pentru a aborda problema leziunilor grave ale capului și creierului. Ambii au suferit comoții cerebrale severe ca urmare a unor lovituri primite în timpul jocului.

Într-o scrisoare deschisă către World Rugby (Federația Internațională de Rugby), grupul spune că ar trebui făcute mai multe pentru a informa părinții cu privire la riscul leziunilor cerebrale cauzate de lovituri repetate ale capului. World Rugby a răspuns spună că multe dintre propuneri sunt deja luate în considerare.

"Bunăstarea familiei globale de rugby este și a fost întotdeauna prioritatea World Rugby. Ne luăm responsabilitatea foarte în serios și ne preocupăm profund de jucătorii noștri din trecut, prezent și viitor", se spune într-un comunicat World Rugby.

"Suntem încurajați de faptul că grupul promovează o serie de inițiative care sunt deja operaționale sau care sunt luate în considerare și suntem deschiși la discuții constructive cu aceștia cu privire la propunerile lor." se mai spune în comunicat.

Acțiune în justiție

În decembrie 2020, nouă foști jucători profesioniști în rugby, majoritatea diagnosticați cu demență cu debut precoce, au introdus a acțiuni în justiție împotriva World Rugby, acuzând neglijență după răniri repetitive la cap în timpul carierei lor.

Alix Popham
Fostul internațional galez Alix Popham a fost diagnosticat cu demență la vârsta de 42 de ani
Image source: 
BBC

Un grup format din mai mult de 20 de jucători, antrenori și medici, solicită modificări imediate a regulamentului jocului de rugby și a modului în care se aplică legile, pentru a preveni incidentele repetate de comoție și agravare a leziunilor cerebrale.

De atunci, acțiunii în justiție i s-au alăturat la peste 150 de foști jucători, susține Rugby Progresist. Fostul internațional galez Alix Popham, diagnosticat cu demență, a spus că lecțiile ar fi trebuit învățate din alte sporturi, cum ar fi fotbalul american și fotbalul australian, unde au fost deja luate măsuri.

Grupul a avertizat că, fără modificări imediate, problema era o amenințare existențială pentru viitorul rugby-ului.

"Tuturor ne place jocul de rugby și vrem să-l vedem continuând pe termen lung”, a declarat dr. Barry O'Driscoll membru al grupului Rugby Progresist și fost consilier medical din cadrul World Rugby. "Cu toate acestea, jocul așa cum este, este compromis, cu mulți mai mulți jucători susceptibili să ajungă cu tulburări neurologice în viitor."

Președintele World Rugby și fostul căpitan al Angliei, Sir Bill Beaumont, a scris o scrisoare deschisă ca răspuns la procesul din decembrie 2020, în care spunea că "știința continuă să evolueze” rugby-ul va "evolua odată cu aceasta”.