Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Oamenii ar putea trăi până la 150 de ani

skin-3358873_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Oamenii ar putea trăi între 120 şi 150 de ani, dar nu mai mult decât această "limită absolută" a duratei de viaţă. Acestea sunt rezultatele unui nou studiu publicat online, în jurnalul Nature Communications, transmite Live Science. Acest studiu a fost realizat de cercetători din cadrul companiei de biotehnologie Gero, din Singapore, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York şi respectiv de la Institutul moscovit Kurchatov.

Studiul, publicat pe 25 mai în Jurnalul Nature Communication, a fost realizat de cercetători din cadrul companiei de biotehnologie Gero, din Singapore, de la Roswell Park Comprehensive Cancer Center din Buffalo, New York şi cercetători ai Institutului moscovit Kurchatov, transmite Live Science. Cercetătorii au folosit modele matematice pentru acest studiu şi au ajuns la concluzia că după acest interval de vârstă, de 120-150 de ani, organismul uman îşi pierde complet abilitatea de a se reface după expunerea la factori de stres, precum bolile sau accidentările, iar rezultatul este invariabil decesul. Pe de altă parte, dacă vor fi dezvoltate terapii pentru a extinde rezistenţa organismului, oamenii ar putea trăi mai mult şi ar putea fi mai sănătoşi, conform studiului.

Astfel de cercetări "se bazează pe date istorice şi din prezent cu privire la populaţiile de oameni. Sunt supoziţii, dar sunt supoziţii bazate pe date concrete", a declarat pentru Live Science prof. Judith Campisi, profesor la Buck Institute for Research on Aging din Novato, California. Prof. Campisi nu a fost implicată în noul studiu.

Cercetătorii au analizat informaţiile medicale anonime ale unui număr de peste 500.000 de persoane din SUA, Marea Britanie şi Rusia. Ei au utilizat date obţinute în urma unui test de sânge. Testele de sânge au fost repetate în decursul a câtorva luni. Apoi, cercetătorii au analizat două rezultate obţinute pentru trei grupuri de vârstă diferite: raportul dintre două tipuri diferite de globule albe, precum şi variabila dimensiunii globulelor roşii. La fel cum părul unei persoane albeşte mai mult pe măsură ce înaintează în vârstă, aceste două variabile se modifică pe măsură ce îmbătrânim, susţine Dr. Marc J. Kahn, decanul Şcolii de Medicină Kirk Kerkorian. Oamenii denumesc aceste variabile biomarkerii îmbătrânirii.

Ulterior, cercetătorii au apelat la un model matematic pentru a determina aşa-numitul "indicator dinamic al stării organismului" pentru fiecare persoană - în esenţă un indicator al "vârstei biologice" ce poate fi folosit pentru a evalua cât de rapid se poate reface o persoană expusă la un factor biologic de stres, cum ar fi o boală sau o accidentare.
"Autorii pot folosi acest indicator DOSI pentru a evalua timpul de recuperare", a declarat Dr. Marc Kahn, care nu a fost nici el implicat în acest studiu. "Problema este că, de la un anumit punct al îmbătrânirii, timpul de recuperare devine atât de îndelungat, încât ne pierdem rezilienţa".

Pornind de la tendinţele evidenţiate de aceste date, cercetătorii au descoperit că între vârstele de 120 şi 150 de ani rezilienţa dispare complet, iar persoana nu mai poate supravieţui stresului biologic la care este expus organismul. Cercetătorii sunt însă de părere că soluţia ar putea fi identificarea unor modalităţi de a creşte rezilienţa organismului la vârste înaintate, pentru că acest lucru ar duce atât la creşterea duratei vieţii, cât şi a calităţii vieţii, dacă oamenii cu vârste înaintate ar putea să se refacă mai uşor după boli sau accidente. Creşterea rezilienţei organismului, susţine Dr. Marc J. Kahn, ar putea fi obţinută prin dezvoltarea de organe mecanice sau prin identificarea unor moduri de a reprograma celulele îmbătrânite ale organismului.