Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fotbalistul Zouma, prins în fault după ce și-a izbit cu piciorul pisica

000_1mx3o5.jpg

Sursa imaginii: 
Glyn KIRK / AFP

Rețele de socializare s-au aprins după o postare a fotbalistului Kurt Zouma în care acesta se amuză lovind una dintre pisicile familiei cu piciorul, ca la un meci de fotbal, totul în fața unui copil care râde la rândul său...Activiștii pentru drepturile animalelor au lansat petiții împotriva acestuia, semnate de mii de persoane, poliția din Essex a deschis o anchetă iar protecția animalelor i-a confiscat pisicile. 

”Acesta este doar începutul”, a comentat Zouma în timp ce lovea pisica cu titlu de pedeapsă pentru că aceasta a spart o vază...Trei milioane de vizualizări a avut filmul postat pe Snapchat și preluat de tabloidul The Sun. A urmat un val neașteptat de critici dure și de sancțiuni la care fotbalistul francez de 27 de ani clar nu se aștepta câtă vreme își însoțise filmul cu emojiuri indicând cât s-a amuzat de fapta sa. În primul rând, poliția din Essex s-a sesizat și în urma anchetei, potrivit Daily Mail, Zouma riscă până la 4 ani de închisoare și o amendă de 60.000 de euro, legile înăsprindu-se în Regatul Unit 2021 pentru abuzurile împotriva animalelor. Apoi, și Royal Society for the Prevention of Crualty to Animals (RSPCA) a anunțat pe Twitter că a preluat cele două pisici ale fotbalistului. ”Vrem să asigurăm pe toată lumea că facem o anchetă și că pisicile sunt în grija noastră și în siguranță”, a scris organizația pentru drepturile animalelor, care a calificat gestul lui Zouma drept ”bulversant”. Și comentariile atașate la petiția de pe platforma Change.org sau de pe rețelele de socializare au fost extrem de dure la adresa lui Zouma. ”În Regatul Unit avem legi împotriva maltratării animalelor, legi care se aplică tuturor, săraci sau bogați, celebri sau nu...Cerem poliției metropolitane și RSPCA să declanșeze o anchetă urgentă împotriva autorilor acestui act odios”, au lansat cei 200 de mii de oameni care semnaseră până miercuri seara petiția. ”Demn de dispreț”, așa a deschis actul și primarul Londrei, Sadiq Khan.

Uimitor, în ciuda oprobriului public, David Moyes, managerul lui West Ham, a decis să-l titularizeze pe Zouma și să-l folosească 90 de minute la 1-0 cu Watford. Alegerea a fost proastă : Zouma a fost huiduit pe tot parcursul partidei iar, la accidentarea sa, din tribune i s-a lansat : ”asta a simțit și pisica ta!”. Antrenorul, presat de unii sponsori, a decis să îl sancționeze pe jucător cu cea mai mare amendă pe care o poate da clubul : salariul tăiat pe două săptămâni, respectiv aproape 300 de mii de lire sterline, bani pe care Zouma spune că îi va dona unor organiații pentru protecția animalelor. De altfel, fotbalistul și-a cerut scuze : ”Nu există justificare pentru comportamentul meu pe care îl regret sincer...Vreau de asemenea să spun cât sunt de profund dezolat pentru că am bulversat atâtea persoane cu filmarea. Vreau să vă asigur că pisicile noastre sunt îngrijite și sănătoase”, a susținut sportivul. Scuzele nu au împiedicat doi sponsori să se retragă : Adidas a rupt contractul cu Zouma iar Vitality, pe cel cu West Ham. Fondul Suporterilor West Ham (Whust) a condamnat și el ferm gestul lui Zouma și a cerut suspendarea lui până la terminarea anchetei. ”Dacă nu renunță temporar la el, și mă tem că așa vafi, măcar aș vrea să îl văd într-un program de reeducare. A spus că îi pare rău dar mă întreb dacă înțelege cu adevărat de ce oamenii sunt așa de supărați”, a spus directoarea Fondului, Sue Watson. Și Chris Packham, jurnalist și activist pentru protecția mediului, a avertizat la BBC că ar fi regretabil ca West Ham ”să creadă că poate scăpa ieftin doar pentru că este vorba de un animal și nu de un om”.  Ca să închei, ”aceasta riscă să fie doar începutul” pentru Zouma.