Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Posibil efect al războiului din Ucraina | Creștere neobișnuit de mare a numărului de delfini morți în Marea Neagră

delfini.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cercetătorii cred că poluarea fonică crescută din nordul Mării Negre, cauzată de aproximativ 20 de nave ale marinei rusești și de activitățile militare în curs, ar fi putut împinge cetaceele spre sud, către țărmurile turcești și bulgare, unde delfinii eșuează pe plaje sau sunt prinși în plasele de pescuit, într-un număr neobișnuit de mare, potrivit The Guardian.

De la începutul războiului, Turcia a înregistrat o creștere a cazurilor de delfini comuni (Delphinus delphis) eșuați pe coasta Mării Negre. Peste 80 de animale au fost găsite moarte în vestul țării, în Marea Neagră, ceea ce a determinat Fundația turcă de cercetare marină (Tudav) să vorbească despre „o creștere extraordinară”, transmite The Guardian.

Investigațiile inițiale ale Tudav au arătat că aproximativ jumătate dintre acești delfini au fost uciși după ce s-au încurcat în plasele de pescuit. Cu toate acestea, soarta celeilalte jumătăți este încă o „întrebare fără răspuns”, potrivit Dr. Bayram Öztürk, președintele Tudav, deoarece pe carcase nu au fost găsite semne de încurcare sau răni prin împușcare.

„Traumatismul acustic este una dintre posibilitățile care ne vin în minte”, a declarat Öztürk, deși a subliniat că este important să rămânem precauți. „Nu avem dovezi cu privire la ceea ce ar putea cauza sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru un timp atât de îndelungat – iar știința cere întotdeauna dovezi”.

Forțele navale se bazează în mod obișnuit pe sonar pentru a detecta submarinele inamice de la distanțe mari. Deoarece mamiferele marine depind, de asemenea, de sunet pentru comunicare și alte funcții, zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra cetaceelor.