Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Google plăteşte pentru știrile preluate din presa din șase țări UE

google.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

 Google a semnat acorduri pentru a plăti peste 300 de editori din Germania, Franța și alte patru țări din UE pentru știri și va lansa un instrument care să faciliteze înscrierea altora, a declarat compania pentru Reuters.

Măsura care va fi anunțată public a fost luată în urma adoptării, în urmă cu trei ani, a unor norme istorice ale UE privind drepturile de autor, care obligă Google și alte platforme online să plătească muzicienii, artiștii interpreți sau autorii, editorii de știri și jurnaliștii pentru utilizarea lucrărilor lor, transmite Mediafax.

Editorii de știri, care se numără printre cei mai aprigi critici ai Google, au cerut de mult timp guvernelor să se asigure că platformele online plătesc o remunerație echitabilă pentru conținutul lor. Anul trecut, Australia a impus obligativitatea unor astfel de plăți, în timp ce Canada a introdus o legislație similară luna trecută.

"Până în prezent, avem acorduri care acoperă peste 300 de publicații de știri naționale, locale și de specialitate din Germania, Ungaria, Franța, Austria, Olanda și Irlanda, iar multe alte discuții sunt în curs de desfășurare", a declarat Sulina Connal, director pentru parteneriate de știri și publicații, într-o postare pe blog văzută de Reuters și așteptată să fie publicată în cursul zilei de miercuri. Blogul nu a precizat cât de mult sunt plătite editurile, potrivit Mediafax.

Două treimi din acest grup sunt edituri germane, inclusiv Der Spiegel, Die Zeit și Frankfurter Allgemeine Zeitung.