Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Musk spune că nu va cumpăra Twitter până când nu va obține clarificări în privința conturilor false

Elon Musk

În această fotografie din arhivă preluată pe 11 aprilie, 2022, Elon Musk, fondatorul SpaceX, vorbește în cadrul conferinței Satellite 2020 organizată la Centrul de Convenții Washington, în Washington, DC.
Sursa imaginii: 
Brendan Smialowski/AFP via France 24

La începutul săptămânii, miliardarul Elon Musk a declarat că nu va cumpără Twitter până când nu va primi asigurări în privința roboților despre care acesta spune că au invadat platforma, complicând și mai mult licitația dură pentru gigantul din industria rețelelor de socializare.

Șeful SpaceX și al Tesla, Musk este în prezent cea mai bogată persoană din lume, cu o avere ce depășește 230 de miliarde de dolari, o mare parte fiind reprezentată de acțiunile de la Tesla, potrivit revistei americane Forbes.

Considerat de către susținătorii săi un geniu iconoclast și de critici drept un megaloman imprevizibil, Musk a luat prin surprindere mulți investitori în luna aprilie atunci când a anunțat că își dorește să cumpere rețeaua Twitter.

Dar oferta sa pentru Twitter în valoare de 44 de miliarde de dolari este „momentan pusă în așteptare”, punându-și întrebări în legătură cu estimările companiei de social media cu privire la numărul de conturi false, sau „roboți”.

„Ieri, directorul executiv al Twitter a refuzat în mod public să arate dovezi că mai puțin de 5% din conturi sunt false”, a scris Musk pe contul său de Twitter, aproximativ 94 de milioane de persoane urmărindu-l pe rețeaua de socializare”.

„Această afacere nu poate avansa până când nu o va face”.

Parag Agrawal, directorul executiv al Twitter, a declarat că platforma suspendă zilnic peste 500.000 de conturi ce par a fi false, chiar înainte de a deveni publice, și blochează săptămânal milioane de conturi care nu demonstrează că sunt gestionate de către persoane reale, ci nu de un software.

Măsurile luate la nivel intern demonstrează că mai puțin de 5% din conturile active în orice zi pe Twitter sunt false, dar această analiză nu poate fi reprodusă la nivel extern din motive de securitate a datelor utilizatorilor, a susținut Agrawal.

Musk, care a declarat că roboții invadează rețeaua Twitter și că va face tot ce-i stă în putință pentru a scăpa de ei în cazul în care ar deține platforma, a răspuns la postarea de pe Twitter a domnului Agrawal printr-un emoticon jignitor.

„Deci de unde știu agenții de publicitate ce primesc pentru banii lor?” a răspuns Musk ulterior într-un mesaj publicat pe contul de Twitter privind necesitatea de a demonstra că utilizatorii rețelei sunt persoane reale.

„Este esențial pentru sănătatea financiară a Twitter”.

Procesul folosit pentru estimarea numărului de conturi false i-a fost prezentat lui Musk, a subliniat Agrawal.

„Se pare că problema conturilor false/ a roboților ia amploare și încurcă fără doar și poate afacerea Twitter”, a declarat Dan Ives, analistul din cadrul firmei Wedbush, pentru investitori.

„La sfârșitul zilei, problema roboților era știută până și de taximetriștii din orașul New York și ni se pare mai degrabă o scuză de tipul „mi-a mâncat cățelul tema”, pentru a renunța la afacerea Twitter sau pentru a stabili un preț mai mic”.

Musk a declarat că motivația sa rezultă din dorința de a asigura libertatea de expresie pe platformă și de a crește monetizarea paginii de internet care are o influență foarte puternică, dar nu a reușit să obțină un profit semnificativ.

De asemenea, a mai menționat că ar vrea să ridice interdicția impusă lui Donald Trump, care a fost „dat afară” de pe platformă în ianuarie 2021, la scurt timp după ce fostul președinte al SUA a încercat din răsputeri să întoarcă rezultatul alegerilor, determinând astfel atacul asupra Capitolului pe 6 ianuarie.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24