Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fenomen rar, vizibil cu ochiul liber, dimineața, înainte de răsărit. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn aliniate pe cer

starry-sky-gb6537fc9c_1920.jpg

Fenomen astral rar. Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute aliniate strălucind înainte de răsărit.
Pe un cer senin, Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit. Conjuncţia va rămâne vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii. Următoarea conjuncție va avea loc în 2040.
Sursa imaginii: 
Rene Tittmann / Pixabay

Cinci planete importante din sistemul nostru solar sunt aliniate într-o conjuncţie planetară rară, vizibilă cu ochiul liber.  Pe un cer senin, Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pot fi văzute strălucind înainte de răsărit.

Conjuncţia a fost cea mai strălucitoare vineri dimineaţă, dar va rămâne vizibilă până luni din majoritatea părţilor lumii. Ultima dată când a avut loc această conjuncţie a avut loc în 2004 şi nu va mai fi observată până în 2040.  Planetele apar „ca un şir de perle”, explică profesoara Lucie Green, cercetător spaţial şi şef al Societăţii pentru Astronomie Populară. Este un eveniment special şi pentru că planetele apar în ordinea în care sunt poziţionate faţă de Soare, potrivit BBC.  Fenomenul poate fi observat din emisfera nordică, între 45 şi 90 de minute înainte de răsăritul soarelui.

Priviţi spre est şi foarte aproape de orizont, în mod ideal de pe un loc înalt, cum ar fi un deal. Clădirile mari sau copacii vor întuneca vederea. Dar acestea pot fi văzute cu ochiul liber. Profesorul Green le recomandă celor care privesc cerul să nu folosească echipamente precum binocluri sau telescoape din cauza riscului de a privi direct în Soare.