Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Connaisseur fara ifose | Decriptarea review-urilor de vin

punctaje_vinuri.jpeg

Sursa imaginii: 
Foto: Cezar Ioan

Citim adeseori în descrierile, pe contraetichetele sau în meniurile de vin caracterizări ca: aciditate vibrantă, textură onctuoasă, gust somptuos, corp opulent. Când vine vorba de arome, cuvintele pot fi și mai… zăpăcitoare. 

E greu cu descrierile. Dar e greu și fără ele: ca să putem alege, avem nevoie să înțelegem câte ceva despre ce vom simți când vom gusta din pahar și cu ce mâncare va merge. 

Să nu ne speriem: “vibrant, electric, crocant” înseamnă că ne va declanșa salivația; “onctuos” ne trimite la ideea de catifelat, grăsuț; “somptuozitatea” și “opulența” la un vin din pe care aproape poți să-l mesteci; aromele “exotice” la mango, papaya, fructul pasiunii; cele “florale” la trandafiri, flori de soc, salcâmi, bujori, violete - după caz. 

Important e să reținem că, la bază, vorbim de arome provenite din struguri și completate de unele apărute în timpul fermentației și apoi de la maturarea în butoaie de lemn sau de la învechirea în sticle.

 

Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.

Emisiune sustinuta de Serve.

Sursa imaginii: Serve