Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a oprit livrarea de petrol rusesc către Ungaria, Cehia și Slovacia

sonde_petrol.png

Sursa imaginii: 
© REUTERS/Nick Oxford via rfi.fr

S-a oprit livrarea de petrol rusesc către Ungaria, Cehia și Slovacia . Rușii de la Transneft au justificat oprirea spunând că nu pot plăti taxa de tranzit către compania ucraineană UkrTransNafta din cauza sancțiunilor.

Potrivit Bloomberg, din 4 august, petrolul nu a mai ajuns prin conducta Friendship în Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, iar compania petrolieră maghiară MOL a informat presa maghiară că a inițiat negocieri cu partea rusă privind asumarea comisioanelor. Prețul acțiunilor Mol la Bursa de Valori din Budapesta a început să scadă marți după-amiaza, în urma veștii despre oprirea livrărilor de țiței rusești, informează Transindex, potrivit G4Media.ro. 

Compania rusească Transneft a justificat oprirea transportului spunând că nu poate plăti taxa de tranzit către compania ucraineană UkrTransNafta, care deține tronsonul ucrainean al conductei. Acest lucru s-a întâmplat pentru că și băncile rusești sunt supuse sancțiunilor, așa că transferul a eșuat, potrivit rușilor. Compania rusă promite că va căuta constant o soluție.

Conform noilor sancțiuni, băncile europene trebuie să primească aprobarea unei autorități guvernamentale relevante, în loc să decidă singure dacă permit sau nu o tranzacție, a declarat Transneft. 

MOL și Unipetrol sunt principalii cumpărători de petrol prin intermediul rutei Druzhba, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.