Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Connaiseur fara ifose | Cum să-i spui ospătarului că un vin nu e bun

beneficiile_vinului.jpg

Sursa imaginii: 
medlife.ro

E o mare diferență între “nu e bun” și “nu e pe gustul meu” - și nu doar la vinuri. Pentru prima afirmație trebuie să produci și dovezi, sau măcar să spui ce e în neregulă. Ca să să eviți acel moment în care ospătarul gustă și el și te contrazice.

Deci, ce poate fi “greșit” la un vin, astfel încât să primești o altă sticlă în loc? Cel mai des întâlnit este defectul de dop: o substanță folosită la sterilizarea plutei formează niște compuși care fac ca vinul să miroasă și uneori să aibă gust de mucegai, cârpă de vase, carton ud. Aproape la fel de des se întâmplă ca un vin să fie oxidat - culoarea virează spre maroniu la cele albe, cărămiziu la cele roșii; dispar aromele de fruct, apar cele de măr bătut, fruct ars, caramel. Despre oțetire nu e mult de spus, e foarte clar defectul. Dar despre mirosul de ouă clocite? E rezultatul sulfitării în exces.

 

Toate emisiunile le puteți găsi la https://www.rfi.ro/tag/connaisseur-fara-ifose.

Emisiune sustinuta de Serve.

Sursa imaginii: Serve